Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Novinky z neziskovek

Onko klub Slunečnice na rekondici v Karlově Studánce

Autor: Administrator. Úterý 19. října 2021.

Read moreNa týdenní rekondici v září vyjelo 32 našich členek do malebných lázní Karlova Studánka, místa obklopeného horskou přírodou Hrubého Jeseníku a pyšnícího se nejčistším ovzduším ve střední Evropě. Ubytování bylo zajištěno v hotelu Džbán, který si zakládá na své starožitnosti. Vždyť objekt byl postaven již v roce 1820. Součástí pobytu byla bohatá nabídka relaxačních služeb hotelu. V Thermal parku jsme využívaly tři velké koupací sudy s vířivkou, napuštěné z léčebného pramene Maxmilián, saunu, menší bazén. V něm naše cvičitelka Hanka vedla denně půlhodinovou lekci aqua aerobiku. Některé z nás si připlatily na pivní lázně, horské bylinné lázně, masáže.

celý článek

 

DEN S PŘÍRODNÍMI VLÁKNY: Doprovodný program k výstavě Přírodní vlákna

Autor: Administrator. Pondělí 30. srpna 2021.

První zářijovou sobotu oživí všechny prostory litovelského muzea akce zvaná DEN S PŘÍRODNÍMI VLÁKNY. Doplní tak výstavu Přírodní vlákna, len, konopí a kopřiva, která je v muzeu k vidění do konce září. Připomínáme tak tradiční textilní rostliny na našem území. Co Vás čeká? Od stébla ke košili neboli celý proces textilního zpracování lnu přadného předvede a k tomu zatancuje i zazpívá folklórní soubor Kořeňák z Kořence u Boskovic. Prostor parku před muzeem se na tento den promění ve středověký tábor. Potáhne se za jeden provaz neboli co umí replika splétacího provaznického stroje z 15. století. Provazník z Historického spolku Kirri ukáže a také něco poví o historii provazu a provaznického řemesla. K němu se přidají další členové spolku s ukázkami karetkování, lucetkování a přírodního barvení textilu nebo příze. Dobová kuchyně nabídne ochutnávky receptů, kde je surovinou kopřiva dvoudomá. Děti a jiní zájemci si budou moci vyzkoušet střelbu z luku nebo vyčesání vlákna z kopřivových stonků.

celý článek

 

V Přerově se opět po roce objevila melanistická sýkora modřinka

Autor: Redakce UNO. Úterý 19. ledna 2021.

Read moreNeobvykle zbarvená sýkora, kterou loni pozoroval ochránce přírody Adin Vyhlídka, se letos opět vrátila do Přerova. V neděli 17. ledna ji na svém krmítku objevila Jarmila Kačírková, členka Moravského ornitologického spolku. Modřinka má vzácnou pigmentovou vadu – melanismus. V jejím zbarvení chybí bílá a žlutá barva a naopak převládá černá a šedá. Melanismus je zjednodušeně řečeno opak albinismu. U albínů převažuje bílé zbarvení, u melanistů naopak převažuje černé zbarvení. Melanismus je mnohem vzácnější než albinismus a objevuje se výjimečně u plazů, savců i ptáků.

celý článek

   

Skončil další Hasičský tábor Morava: Poděkování br. Jiřímu Zipsovi a dalším vedoucím, instruktorům a TYBYS

Autor: Marcela Vystrčilová. Pátek 28. srpna 2020.

Read moreLetos se konal již XX. ročník letního hasičského tábora Morava a opět v krásném lesním areálu rekreačního zařízení Chata pod věží v Radíkově u Olomouce (9.-19.8.2020). Celkem 112 osob, z toho 86 dětí, 11 instruktorů, 8 vedoucích, 2 zdravotnice, 4 TYBYS (technická četa) a jedna hlavní vedoucí – moje maličkost (předsedkyně Spolku HATASPO, člen SDH Klopotovice). Děti, vedoucí a instruktoři – všichni jsou hasiči a jsou z celé ČR – Praha, Liberec, Opava, Česká Ves, Brno, Litomyšl a nejvíce z Olomouckého kraje – Klopotovice, Hlubočky, Skrbeň, Služín, Vrahovice, Náměšť atd.

Program máme již za ty roky docela vychytaný, takže je i časově náročný, ale když je takový tým lidí, jaký se sešel letos, včetně našich odchovaných 11 instruktorů, tak je to pak paráda užívat si celý tábor společně!

celý článek

 

Pozvánka na pouť lidí dobré vůle na Štolnavu

Autor: Redakce UNO. Neděle 14. června 2020.

Ve výroční den patronů kostela na Štolnavě (Prameny) sv. Jana a Pavla se už pošesté uskuteční Mše svatá spojená s koncertem Scholy od sv. Jana Křtitele a s poutním setkáním současných a bývalých obyvatel této osady. Všichni poutníci jsou srdečně zvání a vítáni.

Štolnava 2020 edited

   

Strana 1 z 83