Svátek má Alexej
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktuality

Nové číslo bulletinu Přátelé přírody

Autor: Hynek Pečinka. Středa 04. prosince 2013.

2013-06-pratele prirody-1Vážení přátelé,
vyšlo letošní šesté číslo bulletinu Přátelé přírody, ve kterém se dozvíte, že klimatická jednání ve Varšavě skončila rozkolem a příští konference bude v Paříži, že lidé i občanské organizace napadají návrh české energetické koncepce a co nás v oblasti životního prostředí čeká po volbách. Představí se Šárka Bambasová, kterou by byla škoda neznat. 

Velký prostor mají aktivity našich skupin a partnerů z jiných organizací. Velký článek o Šumavě napsal Mirek Prokeš. Poslední dvě strany jsou zaplněné zahraničními novinkami ze sítě Naturefriends International.

Svůj bulletin si můžete stáhnout na  http://www.pratele-prirody.cz/bulletin-a-jine

 

 

Cestovatelský večer představil českou pomoc Ugandě

Autor: Hynek Pečinka. Neděle 24. listopadu 2013.

Read moreCestovatelské večery patří k tradičním akcím, které olomoucké veřejnosti nabízejí Přátelé přírody z klubu Malá liška. Letos jsme v první půlce roku představili novinky z Tibetu a také dojmy z cestování Barmou na koloběžce. Vždy se snažíme pozvat takové lidi, kteří nám zážitky z navštívených zemí podají jinak než cestopisnou formou. Prostě musí být ještě "něco za tím". Ve čtvrtek 21. listopadu přišla řada na seznámení s aktivitami brněnského sdružení Bwindi Orphans (česky Sirotci z Bwindi), které působí ve středoafrické Ugandě, jedné z nejchudších zemí planety.

"Jsme neziskový projekt, který se prostřednictvím adopce na dálku stará o sirotky ve dvou ugandských oblastech. Adoptivní rodiče z Česka platí dětem školní docházku, uniformy, stravu a základní lékařskou péči. Podporujeme snahu rodin našich dětí o vylepšení jejich životní úrovně - kupujeme tradiční výrobky a poskytujeme malé půjčky do začátku drobného podnikání. Snažíme se dětem poskytnout dobrý základ a věříme, že jim pomůže postavit se na vlastní nohy," popsala hlavní poslání Bwindi Orphans paní Libuše Dostálová, která s dalšími dobrovolníky do Ugandy každoročně na podzim jezdí pomáhat.

celý článek

 

Seminář Přátel přírody naučil nebát se nového občanského práva

Autor: Hynek Pečinka. Neděle 24. listopadu 2013.

Read moreZhruba 20 účastníků si dobrovolně vybralo strávit sobotní odpoledne 23. listopadu nad informacemi o dopadu nového občanského zákoníku do života existujících občanských sdružení. Čtyřhodinový seminář pořádaný asociací Přátelé přírody ČR v Olomouci vedl Hynek Pečinka a jeho účastníci získali docela jasnou představu o tom, co je po Novém roce čeká, na co si dát pozor a jak se na největší změnu za poslední dobu připravit.

celý článek

   

NEZISKOVKY NA HANÁCKÉM FARMÁŘSKÉM TRHU V OLOMOUCI

Autor: Milada Šnajdrová. Úterý 19. listopadu 2013.

Read moreNetradičními „prodejci“ na Hanáckém farmářském trhu v Olomouci byly i neziskové organizace. Díky ochotě a vstřícnosti organizátorky trhu, paní Markéty Záleské, dostaly neziskovky v letošním ročníku možnost se propagovat každý týden od dubna do října. Koordinátorkou pro NNO byla Milada Šnajdrová za Olomouckou sekci UNO.

Nabídky propagace v 19 týdnech využilo 8 organizací, které se na trhu střídaly a propagovaly svou činnost, prodávaly drobné předměty a zákazníkům osobně popisovali své aktivity.

celý článek

 

Workshop Přátel přírody poradí, jak na občanský zákoník

Autor: Hynek Pečinka. Pátek 08. listopadu 2013.

V sobotu 23. listopadu proběhne v Olomouci workshop, tedy praktický seminář na téma "Nové občanské právo v praxi neziskových organizací". Zaměří se na současná občanská sdružení a jejich základní články s právní subjektivitou, které se od 1. ledna 2014 "automaticky" stanou spolky a pobočnými spolky. Důsledky s tím spojené budou obsahem workshopu.

Přátelé přírody ČR tento workshop nabízejí zástupcům svých skupin a dalším partnerům z řad neziskových organizací. Před workshopem je možnost absolvovat komentovanou prohlídku historického centra Olomouce, pro zájemce zajistí pořadatelé nocleh za rozumný peníz.

Bližší informace a kontakt na pořadatele jsou v přiloženém letáku.

 

   

Strana 5 z 23