Svátek má Robert
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Šumperská sekce

Expedice Lombardie objevila překrásný kraj, kde všechno maj'

Autor: Hynek Pečinka. Středa 30. srpna 2017.

IMG 20170820 132838V jedné své písni zpívá Ivan Hlas: tohle je vůbec dobrej kraj, kde ti všechno daj' a nejjemnější z vín tu znaj'. Jako by se tím přímo trefil do toho, co jsme my, Přátelé přírody ze skupiny Malá liška na konci srpna zažili na severu Itálie, při naší Expedici Lombardie na břehy jezera Garda a jeho okolí. Touhle dokonalou a všeobjímající větou by se dal shrnout celý náš desetidenní pobyt, ale to by čtenář zvědavec zůstal ochuzen o jemné detaily a pikanterie. Nuže, bylo nebylo...

Nápad směřovat letošní expedici, jak říkáme našim nejméně týdenním zájezdům někam dál než do sousední země, právě do Lombardie, uzrál někdy na podzim, díky šťastnému setkání mě a Marty s prezidentem italských Přátel přírody (GIAN) Christianem, se kterým jsme pak až do startu našeho minibusu v pátek 18. srpna byli v pravidelném kontaktu a pilovali jsme jednotlivé detaily, aby bylo na ty pravé zážitky řádně zaděláno. 

Celý článek

 

Týden na Olomoucku na vlastní oči, nohy a pedály. To byla společná akce zdejších a vídeňských Přátel přírody

Autor: Hynek Pečinka. Pondělí 14. srpna 2017.

cesrak1Spojit poznávání Olomouce a okolí s aktivním pohybem a mezinárodním prostředím bylo cílem společné týdenní akce olomouckých a vídeňských Přátel přírody, která proběhla na začátku srpna. Místní členové seznamovali své rakouské kolegy na exkurzích a pěších a cyklistických výletech s historií i současnou atmosférou našeho města a jeho okolí s důrazem na společnou historii Olomouce a Vídně. V závěru se "odvážili" vyjet z hanácké placky do našich nejbližších hor, Jeseníků. Více zde...

 

V Pňovicích se konal dobový lukostřelecký turnaj

Autor: Redakce UNO. Středa 02. srpna 2017.

Read morePňovice - Do obce Pňovice nedaleko Litovle se v sobotu 29. července dostavili lukostřelci na sedmý ročník Lukostřeleckého dobového turnaje obce, který se udál v odpoledních hodinách na obecním hřišti. Hlavním pořadatelem byl zdejší Historický spolek Kirri. Fotbalové hřiště se proměnilo na středověký tábor z 15. století. V lukostřelbě soutěžili dospělí, ale i děti. Celkem bylo 15 možností na umístění a následné vybrání ceny ze stolu hojnosti, přičemž nejlepší lukostřelci soutěžili o titul král a královna turnaje.

celý článek

   

V Pekařově se opět sejdou lidé na pouti - letos už po čtrnácté

Autor: Administrator. Pátek 28. července 2017.

Read moreUž po čtrnácté se v Pekařově sejdou lidé na pouti. Tenkrát dávno, poprvé, to byla jen hrstka lidí ochotných pro ono zapomenuté místo něco udělat. Sešli se v chátrající kapli Nanebevzetí Panny Marie, zvuk lesního rohu stoupal k nebi skrz propadlý strop a děravou střechu. Nějakou zvláštní shodou okolností (opravdu jen náhodou?) se to stalo 15. srpna 2003, v den svátku Nanebevzetí Panny Marie. A protože se díky Jejímu požehnání obnova tohoto místa zdařila, tak tam ve stejný létem provoněný čas můžete zavítat i letos. Třeba hned v pátek odpoledne 11. srpna - jen o kousek blíž a níž budou u Ruční papírny ve Velkých Losinách vyhrávat flašinety. Či totéž odpůldne zajděte na sklenku s geniem loci, který každoročně popíjí s flašinetáři před starobylým hostincem Na Rychtě v Hanušovicích. Jejich ručně malované kolovrátky se tam budou letos zrcadlit ve vycíděných kapotách nádherných historických vozidel.

celý článek

 

Pět dní v přírodě Krkonoš, jednou nohou v Polsku a druhou v Česku

Autor: Hynek Pečinka. Pondělí 17. července 2017.

IMG 7671Ty dva červencové státní svátky se i letos hodily. Když si člověk vzal v pátek volno z práce, mohl s Přáteli přírody z olomoucké skupiny Malá liška strávit celých pět dní v Krkonoších. Tentokrát si vybrali jejich západní část, s bydlením na hřebeni nad Szklarskou Porębou na polské straně společné hranice. Sedmnáct natěšených účastníků vyrazilo ve středu 5. července dopoledne z Olomouce a všichni se, i s drobnými peripetiemi a zastávkou v Hořicích v Podkrkonoší, dokázali před čtvrtou odpolední setkat pod lanovkou, která je ze Szklarské Poręby přepravila na vrchol Szrenice (1362 m n. m.). Odtud urazili ještě asi 20 minut pěšky se zavazadly na zádech, aby stanuli před základnou ve výšce už pouhých 1200 m n. m. 

Celý článek...

   

Strana 5 z 18