Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Krajský sněm neziskového sektoru zvolil nové předsednictvo

Autor: Hynek Pečinka. Úterý 14. prosince 2021.

Logo UNO barevne 1Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje absolvovala ve čtvrtek 2. prosince 2021 svůj 22. krajský sněm, kvůli koronavirovým omezením bohužel v online formě. Přesto se podařilo změnit dosavadní formu organizace na spolek, k čemuž by mělo dojít k 1. lednu 2022. Zároveň delegáti neziskových organizací zvolili své zástupce do předsednictva Unie, kteří budou zájmy krajského neziskového sektoru zastupovat po další tři roky. Předsednictvo zasedlo také online v pondělí 6. prosince 2021 a ze svého středu zvolilo předsedou pana Ing. Jiřího Rudolfa (Nadační ústav regionální spolupráce, o.p.s.),  místopředsedkyní Mgr. Marcelu Vystrčilovou (Spolek HATASPO) a členy předsednictva budou Ing. Marek Podlaha (MORAVA CZ) a David Křížan (Historický spolek Kirri).

 

Vyhlášeny nominace na celostátní ocenění Osobnost neziskového sektoru

Autor: Redakce UNO. Pátek 20. srpna 2021.

Zdroj: ANNO ČRJako každý rok spouští Asociace nestátních neziskových organizací v ČR nominace do soutěže Osobnost neziskového sektoru, která je naší hlavní akcí. Hledáme pracovníky v neziskových organizacích, kteří svou činností dlouhodobě přispívají k tvorbě silné občanské společnosti a v uplynulém roce se obětovali pro své blízké nad rámec pracovních povinností. Zasílejte nám své nominace a pomozte nám šířit povědomí o soutěži mezi dalšími neziskovými organizacemi!

Informace k Osobnosti neziskového sektoru 2021 může každý nalézt na webových stránkách ANNO ČR. Nominace se vyplňují prostřednictvím tohoto formuláře.

Deadline pro zasílání nominací je 30. září 2021. O vítězi rozhodne vzájemně nezávislá porota složená ze zástupců neziskového sektoru a veřejné sféry. Vyhlášení Osobnosti se bude i letos z důvodu pandemie koronaviru konat on-line formou. Na parametrech soutěže se jinak nic nemění. Partnerem projektu je Hlavní město Praha.

   

Kraj ocení společensky odpovědné firmy i neziskové organizace

Autor: Redakce UNO. Pátek 25. června 2021.

web-hlavni-fotoOlomoucký kraj letos vůbec poprvé vyhlásí cenu hejtmana za společenskou odpovědnost. Do soutěže se mohou hlásit velké podniky, malé firmy, ale také živnostníci a organizace veřejného sektoru. Smyslem soutěže je kultivovat podnikatelské prostředí v regionu. Přihlásit se mohou také obce. „Chceme ocenit společnosti a podnikatele, kteří se například podílí na zlepšování pracovního prostředí, podporují mimopodnikové sociální aktivity a k životnímu prostředí se chovají zodpovědně a ohleduplně. Věřím, že takových firem je v Olomouckém kraji spousta,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Hejtmanství spustilo projekt ve středu 16. června, zájemci se mohou hlásit do 15. září a vyhlášení výsledků proběhne na podzim. Ceny se budou udělovat ve čtyřech hlavních kategoriích. „Zapojit se mohou také jednotliví živnostníci, města a obce, kteří se rovněž v řadě případů chovají společensky odpovědně. Mohou být inspirací pro ostatní, a právě to je dalším smyslem celé soutěže,“ vysvětluje Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje. Další informace k soutěži: www.olkraj.cz

   

Podmínky účasti na spolkových akcích od 24. května 2021

Autor: Hynek Pečinka. Pondělí 24. května 2021.

Ministerstvo zdravotnictví v sobotu 22. května vydalo změnu mimořádného opatření týkajícího se i spolkové činnosti – souvisí to s větší vstřícností uznávání absolvovaného onemocnění covid a také očkování proti němu. Naprosto stručně lze pravidla platná od tohoto pondělí 24. května 2021 vysvětlit takto:

Vstup na spolkovou akci s účastí od 10 lidí výše: Pokud nejste do půl roku po nákaze covidem nebo 3 týdny po první dávce očkování, musíte se prokázat platným testem (nejdéle 72 hodin starým antigenním nebo nejdéle 7 dní starým PCR).

Lidem, kteří prodělali covid-19, bude od pondělí v případech, kdy je to vyžadováno jako jedna z alternativ umožnění vstupu či poskytnutí služby, prodloužena ochranná lhůta z 90 na 180 dnů. Uznáváno bude i očkování 21 dnů po první dávce. Změny příslušných mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví odsouhlasila vláda na mimořádném jednání v pátek 21. května 2021.

celý článek

   

Povinné testování na koronavirus se od dubna rozšíří i na zaměstnance v neziskovém sektoru

Autor: Hynek Pečinka. Úterý 23. března 2021.

NZ6 6301Povinné testování zaměstnanců už probíhá u většiny zaměstnavatelů v soukromé i veřejné sféře. Podle vlády má pomoci v boji s pandemií covid-19. Nyní se rozšiřuje o tři další kategorie zaměstnavatelů – nejmenší zaměstnavatele do deseti zaměstnanců, osoby samostatně výdělečně činné vykonávající hlavní činnost v Česku a o nestátní neziskové organizace. Všechny tyto subjekty budou muset zajistit zahájení testování do 6. dubna, protože po tomto datu už nebudou moci neotestovaného pracovníka pustit na pracoviště. OSVČ se bez negativního testu nebudou moci pracovně stýkat se třetími osobami s výjimkou členů domácnosti.

Pro zaměstnance a zaměstnavatele platí stejné podmínky a povinnosti jako pro ostatní firmy či úřady, které už s testováním začaly. Ministerstvo zdravotnictví také změnou dalšího mimořádného opatření sjednotilo i pravidla pro samotestování pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné. Jedná se například o povinnost vést evidenci testování či nahlásit případný pozitivní test závodnímu, respektive ošetřujícímu praktickému lékaři.

Plné znění mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví o testování zaměstnanců NNO najdete zde.

   

Strana 1 z 84