Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Sbírka mobilních telefonů ukončena – soutěž škol zná vítěze

skola spolecnaV úterý 5.června 2012 převzali žáci ZŠ Lesnice od vedoucí dobrovolnického centra Charity Zábřeh Markéty Horákové zaslouženou výhru za prvenství v soutěži o nejvyšší počet sesbíraných mobilních telefonů v přepočtu na jednoho žáka.

Soutěž probíhala celý duben v rámci projektu „Nepotřebné věci pomáhají“ podpořeného společností Asekol.

Zapojilo se 9 školských zařízení – od školky mateřské, přes několik základních až po Gymnázium Zábřeh. Souběžně se soutěží mohli nepotřebné mobilní telefony přinášet občané i do zázemí charitních středisek v Zábřehu, Mohelnici, Postřelmově a Štítech. Celkem se tak vysbíralo 314 telefonů, z nichž žáci odevzdali 159 kusů, a ostatních 155 kusů bylo donesených přímo na Charitu.

„Protože posláním Charity je především pomáhat potřebným lidem, měla akce rozměr nejen ekologický - zbavit domácnosti nepotřebných mobilů, ale i sociální,“ vysvětluje Markéta Horáková a dodává: „Do jejich třídění na funkční a nefunkční se zapojili i dobrovolníci Charity. Mezi telefony s různým datem výroby se našlo 28 použitelných kusů, které budou umístěny do sociálního bazaru. Odtud budou poskytovány lidem v hmotné nouzi, sociálně slabým rodinám, domovům pro matky s dětmi, azylovým domům a dalším potřebným“.

Sbírka mobilů byla jednou z akcí celého projektu. Veřejnost mohla tuto ekologicko-sociální aktivitu Charity zaznamenat při materiálních sbírkách pořádaných na podzim 2011 a na jaře letošního roku. „Děkujeme všem, kteří se do projektu jakýmkoliv způsobem zapojili. Zvláště oceňujeme přístup dětí, protože věříme, že i tímto způsobem se mohou naučit pomoci bližním,“ zakončuje Markéta Horáková.