Svátek má Státní svátek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Pracovníci Katolického domu a Charity Zábřeh se ujali polských turistů z havarovaného autobusu

P mistohavarieNehoda polského autobusu mezi obcemi Rovensko a Postřelmůvek v úterý 22.května 2012 zaměstnala nejen záchranáře Olomouckého kraje, ale prověřila také připravenost místních neziskových organizací. Z dosud nevysvětlených příčin sjel kolem půl deváté ráno autobus s pětačtyřiceti polskými soudci, státními zástupci a advokáty z Wroclavi mimo silnici, kde se po několik metrech převrátil na bok. Cestující se vraceli ze 14 denního pobytu na Sicílii a domů jim chybělo již jen pár hodin cesty.

Na místě zasahovala mimo jiné i psychologická služba HZS Olomouckého kraje. Kontaktovaní pracovníci odboru krizového řízení města Zábřeh nejprve zmobilizovali zázemí Katolického domu a přizvali pro poskytnutí následné pomoci Charitu Zábřeh, která je zapojena do IZS Olomouckého kraje jako ostatní složka poskytující pomoc na vyžádání.

Ihned po obdržení informace o nehodě, vyrazil tým pracovníků Charity do Katolického domu, kam byli polští turisté navezeni před jejich transportem náhradním autobusem zpět do vlasti. Zde pro ně bylo připraveno zázemí  - deky a matrace pro odpočinek, občerstvení (částečně ze zásob Střediska potravinové pomoci Charity, částečně nakoupené), pracovnice Spolku Metoděj uvařila teplou polévku.

Dvě zdravotní sestry Charity Zábřeh se ujaly zraněných, jejichž stav nevyžadoval transport do nemocnice přímo z místa nehody, a doošetřily rány a pohmožděniny. Velkým přínosem byla konzultace s MUDr. Janem Juráskem, který na vyžádání ochotně přijel do Katolického domu, přímo na místě odborně posoudil některá poranění a doporučil následný převoz k ošetření a k rentgenu do šumperské nemocnice či na tamní polikliniku.

Převozy zraněných do zdravotnických zařízení a zpět zajistili pracovníci Charity.  Stejně tak se ujali vyzvednutí a dopravení větší části zavazadel cestujících z místa nehody na shromaždiště poté, co se odpoledne podařilo havarovaný autobus postavit zpět na kola.

„Pro snadnější domluvu s postiženými jsme také zajistili dva tlumočníky - kněze z farnosti Ruda nad Moravou, který je rodilým Polákem P.  Michala Stanislawa Krajewského a našeho bývalého zaměstnance, nyní vedoucího Muzea Zábřeh - pana Karla Jedonka“, sdělil ředitel Charity Zábřeh Jiří Karger. Rozhovory v rodné řeči, ale i neformální komunikace s postiženými v česko-polštině byla přínosná jak k vyplnění času při čekání na odvoz, tak možností zapomenout na prodělané trauma a přijít trochu na jiné myšlenky - vděčným tématem bylo např. i nadcházející Euro 2012, kde nás přímo ve Wroclavi Polsko ve skupině hostí. Kolem poledne dorazili z Ostravy i zástupci polského velvyslanectví. Tlumočili výslechy cestujících Policii ČR a byli svým občanům k dispozici až do samého odjezdu náhradního autobusu.

Jiří Karger připojuje ještě jeden poznatek:  „Postižení oceňovali, v jak krátké době a jaké zázemí se podařilo pro následnou pomoc a přečkání času potřebného k ošetření raněných a došetření příčin nehody zajistit a nebyli si vůbec jistí, jak by se podobná situace řešila u nich“, a dodal: „ Dokonce mezi sebou, i přes naše protesty, spontánně vyhlásili finanční sbírku na pomoc našim neziskovým organizacím na krytí nákladů, které nám takto vznikly. Výtěžek, celkem 3.600 Kč jsme mezi Katolický dům i Charitu rozdělili spravedlivě“.

Ředitel Katolického domu Josef Klimek hodnotí akci: „Úterní mimořádná událost nám ukázala, že Katolický dům je nejen centrem setkávání, sportovních a kulturních aktivit, ale je připraven nabídnout zázemí i k pomoci v nenadálých situacích jako byla například tato“.

Polští turisté odjeli ze Zábřehu po 16 hodině. „Při nehodě si prožili chvíle strachu, bolesti i zoufalství, ale již v průběhu dne jsme vnímali, že z nich napětí opadá. Snad k tomu přispěla i naše pomoc a blízkost v průběhu těch několika hodin, které jsme spolu strávili“, zakončuje ředitel Charity Zábřeh.