Svátek má Státní svátek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Výtěžek veřejné sbírky předán manželům Strašilovým

Ve středu 2. května předali společně ředitel Charity Zábřeh Jiří Karger a starosta obce Rájec Vladimír Hroch výtěžek veřejné sbírky manželům Ivanovi a Janě Strašilovým z Rájce, kterým požár poničil rodinný dům. Celé neštěstí se stalo v sobotu 25.2.2012 v odpoledních hodinách, kdy z dosud nezjištěných příčin začalo hořet v přístavku – dřevníku navazujícím na dům a oheň následně zachvátil celou stavbu.

 

Obec Rájec ve spolupráci s Charitou Zábřeh, která disponuje příslušným povolením Krajského úřadu Olomouckého kraje, vyhlásila veřejnou finanční sbírku na pomoc s obnovením obydlí i vnitřního vybavení. Za necelé dva měsíce se tak podařilo shromáždit 44.601 Kč. Dary byly vysbírány prostřednictvím sběrací listiny (25.233 Kč), do sbírkových pokladniček (16.968 Kč) a na bankovní účet (2.400 Kč). „Do sbírky jsme věnovali i celý výtěžek z divadelního představení, které v Rájci následující  sobotu po požáru sehrál soubor Václav z Václavova“, sdělil starosta obce Vladimír Hroch.

Vysbírané peníze jsou určeny na obnovu a rekonstrukci obydlí, na nákup stavebního materiálu i úhradu odborných prací, současně pak na zařízení a vybavení domácnosti. „Peníze zřejmě použijeme na vybavení domácnosti - i to, co z vybavení zůstalo, je značně načichlé kouřem“, sdělil pan Strašil. Strašilovi musí využití peněz ze sbírky Charitě - a jejím prostřednictvím i dárcům – zdokladovat do konce srpna letošního roku.

Rodina zatím bydlí u příbuzných, ale intenzivně pracuje na obnově domu. Protože se jedná o montovanou dřevostavbu, je třeba svěřit opravu poničeného vnějšího pláště odborné firmě. Největší starosti ale Strašilovi nemají se samotnou opravou: „Větším problémem je byrokracie, která je s opravou spojená“, posteskl si pan Strašil.

Veřejná sbírka vyhlášená na uvedený účel byla tímto ukončena, pokud by ještě někdo chtěl dodatečně přispět, může tak udělat již jen přímo přes účtárnu zábřežské Charity.

„Chtěl bych poděkovat dárcům za poskytnutý příspěvek, ale také za to, že před neštěstím druhých nezavírají oči,“ uzavřel ředitel Charity Jiří Karger.

 

Jana Skalická

tel: 736 509 431, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript