Svátek má Státní svátek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Napoleonské slavnosti a ranhojičský jarmark připomenou, že byl ve Veselíčku lazaret

pamatnik2Napoleonské slavnosti spojené s ranhojičským jarmarkem se uskuteční v sobotu 12. května od 14 hodin v zámeckém parku ve Veselíčku. Společenská akce vhodná i pro rodiny s dětmi má být připomínkou událostí, kdy byl na místním zámku lazaret pro vojáky raněné v napoleonských bitvách. Na lesním hřbitově tehdy skončilo více než sedm stovek mladých mužů, kteří zde svým zraněním a nemocem podlehli.

„Odpolední setkání spojené s jarmarkem řemesel a ukázkou vojenské bitvy v dobových uniformách zahájí trubači u zámku, předvedou se děti z mateřské školy s představením Tluče bubeníček, stará garda hasičů s koňskou stříkačkou, pěvecké skupiny Valentovi a Tupá šídla z Lipníka nad Bečvou,“ uvedl starosta obce Tomáš Šulák. Součástí akce bude povídání o zbraních s ukázkami, jarmark, kde budou svá řemesla předvádět kovář, hrnčíř, krajkář, lidé uvidí paličkování, ražbu mincí, sokolníka, výrobu ručního papíru i knihtisk. „Jarmark má na starosti Studio Bez kliky. Přivezou také historický kolotoč, dobovou střelnici, připraví soutěže pro děti,“ vyjmenovává starosta. Na programu je rovněž výstava kreseb školáků, prezentace historických i současných zdravotnických služeb, prodej místních výrobků (značka HANÁ regionální produkt®) a chybět nebude ani občerstvení.

Program vyvrcholí od 18 hodin rekonstrukcí vojenské bitvy v dobových uniformách z napoleonských válek. „Čtyři desítky vojáků k nám zavítají díky Týneckým napoleonským slavnostem, které se konají 11. - 13. května ve Velkém Týnci, kde se odehrají představení podobná těm ve Slavkově u Brna,“ uvedl starosta Veselíčka. „Na napoleonské války jsme vzpomínali v letech 2005, kdy se uskutečnil pietní akt při vzpomínce na 100 let od postavení památníku, který vznikl po 100 letech od první z bitev a pak po pěti letech v roce 2010. Vzhledem k tomu, že je na památníku vyryt také letopočet 1812 – rok Napoleonova tažení do Ruska, kterého se na francouzské straně účastnil také pomocný sbor rakouské armády pod velením knížete Schwarzenberga – rozhodli jsme se akci uspořádat již po dvou letech a připomenout si toto 200leté výročí. Za další dva roky se potom odehraje daleko větší akce již se stovkami vojáků,“ řekl starosta a doplnil, že na tradici Velkého Týnce naváže příští rok Tovačov a po Veselíčku v roce 2014 zase Velká Bystřice. „V roce 2014 mají u nás 100 let výročí založení hasiči a uskuteční se i sjezd rodáků,“ komentoval starosta již přípravy na akci budoucí.

Napoleonské slavnosti 2012 pořádá Obec Veselíčko ve spolupráci se sdružením Císařská slavkovská garda, Studiem Bez kliky, mateřskou školou, dětským domovem se školou, SDH, TJ Sokol, Záhoří, o. s., Klubem pro děti a rodiče a dalšími dobrovolníky. „Pro akci jsme letos nevybrali okolí památníku, ale zámecký park, který jsme loni slavnostně otevírali po rozsáhlé rekonstrukci. Chceme proto park představit nejen jako místo přírodně krajinářské, ale i jako živé místo, kde se může odehrávat společenská akce,“ uvedl starosta obce. „A do třetice chceme upozornit i na dominantu naší vesnice – zámek, kde byl v minulosti vojenský lazaret. Proto bychom rádi prezentovali i tehdejší a současné zdravotnictví.“

Plakát ke stažení ZDE