Svátek má Zikmund
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Hnutí DUHA Olomouc slaví a rekapituluje

loho hnuti duhaLetošní rok je pro olomouckou pobočku Hnutí DUHA významný, je tomu totiž přesně dvacet let, kdy místní skupina vznikla. Celou tuto dobu se organizace snaží o to, aby život v Olomouci byl pro její obyvatele příjemnější. S podporou veřejnosti se jí již několikrát podařilo změnit některé nevhodně navržené projekty. Zářným příkladem je Palác Morava.

Na místě stávajícího tržiště, při samém okraji městské památkové rezervace, měl vyrůst obrovský multifunkční objekt se supermarketem, multikinem, bowlingem či restauracemi. Během posuzování vlivů na životní prostředí se Hnutí DUHA Olomouc k návrhu vyjádřilo negativně. Později se o záměru výstavby tohoto obchodně-zábavního centra v samém srdci města dozvěděla více informací široká veřejnost a zvedla se vlna nevole. Proti stavbě vzniklo hned několik petic. Hnutí DUHA Olomouc uspořádalo debatu, které přecházel happening na Horním náměstí. Během něj byl na zdejší plastický bronzový model historického jádra Olomouce umístěn sádrový odlitek Paláce Morava v odpovídajícím měřítku. Lidé si tak mohli lépe představit, jak obrovský má plánovaný komplex být. Zájem veřejnosti se ještě zvýšil. Vyvrcholením byl vznik iniciativy Občané proti Paláci Morava. Uskutečnila se demonstrace, lidé se v hojném počtu zúčastnili mimořádného zasedání zastupitelstva, podpisy na peticích přibývaly. Napjatá situace nakonec skončila odstoupením investora [1].

Ne vždy je však ekologická organizace úspěšná a podaří se jí přes tlaky investorů či zájmy politiků a úředníků prosadit své oprávněné připomínky. V případě stavby hobbymarketu Hornbach to bylo také právě Hnutí DUHA, kdo už v prvopočátku poukazoval na nevhodně vybranou lokalitu pro umístění prodejny, a to kvůli napojení na jednu z nejrušnějších silnic ve městě. Krajský soud v Ostravě sice nakonec dal Hnutí DUHA a Jiřímu Skopalovi, kteří podávali žalobu, zapravdu, v té době však už hobbymarket, který tak neměl pravomocné územní rozhodnutí, dávno stál [2].

Zcela nepromyšlená byla také stavba OC Haná. Již před 12 lety Hnutí DUHA Olomouc upozorňovalo na to, že obchodní centrum s parkovišti na Horním Lánu a v lokalitě „Pod Vlachovým“, prosazené developery a společností GEMO, zhorší vsakování dešťových srážek a mohou dále snížit ekologickou stabilitu krajiny. Zároveň navrhlo kompenzační kroky spočívající v zachování nivy Nemilanky a realizaci opatření na lepší zasakování vody u nově stavěných objektů. Namísto toho však došlo ke zničení 2 hektarů nivy Nemilanky a mokřadů, které jsou klíčové pro zadržování vody v krajině a tlumení povodní. Později v dané lokalitě vznikl ještě Aquapark a další stavby. Se vznikem nových obchodních center přitom nesouhlasila ani veřejnost. Petici Hnutí DUHA proti výstavbě dalších supermarketů v Olomouci např. v roce 2003 podepsalo přes 3 tisíce obyvatel. Lokální povodně ve Slavoníně nakonec skutečně ukázaly, nakolik byla zástavba nesmyslná [3].

Hnutí DUHA se angažovalo v mnoha dalších případech, kdy se měnila tvář města a život v něm - např. v boji proti přeměně rozária na tenisové kurty či při nedávné snaze o obnovení nočních linek MHD. Historii organizace a její nejvýznamnější akce si lidé budou moci připomenout prostřednictvím fotografií, které budou vystaveny na Ekojarmarku. Ten se uskuteční v úterý 1. května na Horním náměstí.

Radka Spurná z Hnutí DUHA řekla: „Lidé ekologické organizace často chápou jako škůdce, kteří brání rozvoji. Rozhodně nechceme, aby se město zakonzervovalo, naopak vývoj vítáme. Měl by však být smysluplný. Chceme, aby Olomouce byla městem, ve kterém se lidem dobře žije. Směr, kterým se má vyvíjet, by proto měly určovat potřeby lidí, nikoli touhy investorů, kteří město vidí jen jako zlatý důl. Neustále se snažíme za tuto myšlenku bojovat - a právě to má výstava připomenout.“

Poznámky:

[1] Více informací o kauze na http://www.hnutiduha.cz/olomouc/kampan-proti-palaci-morava/
[2] Více informací o kauze na http://www.hnutiduha.cz/olomouc/aktuality/olomoucky-hornbach-prisel-o-uzemni-rozhodnuti/
[3] Více informací o kauze na http://www.hnutiduha.cz/olomouc/aktuality/slavonin-pristi-povoden-muze-byt-mensi/