Svátek má Zikmund
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Značku „HANÁ regionální produkt®“ obdrželo 11 nových výrobců

sumvadsky kolacek a dalsiZnačkou HANÁ regionální produkt® může své výrobky na následující dva roky označit jedenáct nových výrobců z Olomoucka, Prostějovska, Přerovska a Kroměřížska. Rozhodla tak certifikační komise složená ze zástupců místních akčních skupin, sdružení, institucí, regionálních výrobců a odborné veřejnosti, která se sešla ve čtvrtek 26. dubna v Července. Poprvé se certifikace účastnila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Mezi certifikovanými produkty převážily potraviny a spolu s řemeslnými výrobky rozšíří počet udělených certifikátů na třicet devět.

„Velice nás těší zvyšující se počet zájemců o značku HANÁ regionální produkt®, protože jejich produkce pomáhá udržovat a rozvíjet neopakovatelný charakter Hané. Naplňuje se tak smysl certifikace regionálních výrobků, který je ve zviditelnění tradičního regionu a v podpoře místních výrobců a jejich spolupráce,“ řekla regionální koordinátorka značky Vendula Pírková.

Mezi certifikovanými výrobci nově najdeme Pekárnu Medlov s Medlovským koblihem, Základní školu Šumvald s Šumvalským koláčkem, SANAL, spol. s. r. o., se smaženými bramborovými lupínky a Plumlovským chlebem, Hospodářské družstvo Určice, které produkuje jablka, Hospodářství ve dvoře se sýry ze Střemeníčka z kozího, ovčího a kravského mléka a Agrodružstvo Roštění s pekařskými a cukrářskými výrobky a syrovým kravským mlékem. Leoš Lechota z Bělkovic-Lašťan a Ing. Ludvík Zapletal z Oseka nad Bečvou budou moci regionální značku používat pro svůj med, Libor Frantík z Troubelic pro ručně kované kovářské výrobky, Josef Dušek z Dlouhé Loučky pro slámové brikety a Marta Vaníčková z Olomouce pro ručně vyráběná přírodní mýdla.

Tento rok posílí propagaci značky HANÁ regionální produkt® také projekt „Nová energie pro regionální značku“. „V rámci tohoto projektu se uskuteční jarmarky regionálních výrobků, nakoupí prodejní stánky a pořídí propagační materiály. Chceme tak zviditelnit místní výrobky a služby a obrátit k nim pozornost spotřebitelů,“ dodala manažerka projektu Miloslava Hrušková.

Slavnostní předání certifikátů se uskuteční 19. května 2012 při příležitosti Zahájení lázeňské sezóny v lázních Skalka. Součástí programu bude také jarmark výrobků, které jsou certifikovány značkou HANÁ regionální produkt®.

Certifikáty si převezmou tito výrobci:

Ing. Dagmar Ševčíková, pekárna Medlov - Medlovský koblih
Libor Frantík, Troubelice - Ručně kované kovářské výrobky
Josef Dušek, Dlouhá Loučka - Briketa ze slámy – biopalivo
Základní škola Šumvald - Šumvaldský koláček
SANAL, spol. s.r.o., Plumlov – Smažené bramborové lupínky SANAL
SANAL, spol. s.r.o., Plumlov - Plumlovský chléb
Hospodářské družstvo Určice – družstvo - Jablka
Lenka Voštová – Hospodářství ve dvoře, Olomouc - Sýry ze Střemeníčka
Marta Vaníčková, Olomouc - Přírodní mýdla z Hané
Agrodružstvo Roštění, družstvo - Syrové čerstvé mléko
Agrodružstvo Roštění, družstvo - Pekařské a cukrářské výrobky
Leoš Letocha, Bělkovice-Lašťany - Med z rodinné farmy Lechota
Ing. Ludvík Zapletal, Osek nad Bečvou – Med – Včelařství Zapletal