Svátek má Robert
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Odpoledne na zámku patřilo pohádkám, děti probudily nového obecního skřítka Veselíčka

pohadky-na-zamkuSobotní odpoledne ve Veselíčku na zámku prožili malí i velcí příznivci pohádek a společného čtení. V rámci kampaně Celé Česko čte dětem se zde uskutečnil druhý ročník akce Přečteme si pohádku, jejímž pořadatelem je občanské sdružení Záhoří. V první půli programu četli herci z Moravského divadla Olomouc krátké pohádky a povídky, v druhé části se představili loutkoherci z divadla Tilia.

Společenský sál zámku byl skoro plný. „Je to jedinečná příležitost, kdy se při takto poklidné akci propagující myšlenky společného rodinného čtení scházejí děti s rodiči a prarodiči v místě jindy veřejnosti nepřístupném. V zámku totiž sídlí dětský domov se školou a jsme velmi rádi, že nám na tuto akci ředitelka domova prostory propůjčuje,“ uvedla Marie Šuláková, hlavní pořadatelka akce. Ta rovněž přivítala, že je to snad jediná akce obce nebo jejích spolků v roce, do níž se zapojují také děti z dětského domova. „Přichystají sál, takže máme o starost méně. Kromě toho se čtení a divadelního představení účastní spolu s místními a hosty ze sousedních vesnic,“ řekla dále Šuláková. To ocenil i zástupce ředitelky DDŠ Petr Navrátil. „Pro kluky je to obrovské oživení. Jsme rádi za každou takovou příležitost, kdy se mohou setkat s lidmi, kteří žijí v rodinném prostředí,“ uvedl.

Čtení pohádek a tentokrát i povídek Václava Koubka se ujali Dita Vojnarová a Jaroslav Krejčí, oba herci z Moravského divadla Olomouc a zároveň redaktoři Českého rozhlasu Olomouc, jež byl mediálním partnerem akce. „Prožili jsme zde vydařené, zábavné a příjemně odpoledne,“ hodnotila Jana Valentová, maminka osmi dětí, která s těmi mladšími přijela do Veselíčka z nedaleké obce Skoky. Stejné ohlasy zaznamenali pořadatelé i od dalších rodičů s dětmi, kteří se v předsálí měli možnost seznámit s propagačními materiály o.p.s. Celé Česko čte dětem.

Zde si lidé prohlédli také výstavu kreseb představujících zajímavosti obce Veselíčko. „Obrázky kreslily a malovaly děti z obce a okolních škol k projektu Programu obnovy a rozvoje venkova, jež počítá se zřízením tzv. páteční školy. Obec zde žádá dotaci na vytvoření naučné stezky, kterou se budou procházet děti z okolních škol vždy v pátek čtyřikrát ročně. Protože obec nemá vlastní školu a mnoho dětí dojíždí do sousedních vesnic, bude to takový volnější den, aby poznali vesnici a zároveň se něco naučili,“ vysvětlil přítomným starosta Veselíčka Tomáš Šulák.

Součástí odpoledního programu bylo také „probuzení“ právě vytvořeného obecního maskota Skřítka Veselíčka. „Vzešel z návrhů, které namalovaly děti z obce. Podle nich pak návrhářka hraček Martina Beckertová vytvořila finální podobu skřítka,“ uvedla Marie Šuláková. Skřítek představuje veselého kloučka s dlouhou zelenou čepičkou, která má místo bambulky červené jablíčko. To má symbolizovat ovocnářství, jemuž se v obci vždy dařilo. „Maskot Veselíček má vesnici přinášet štěstí a radost,“ dodala Šuláková.