Svátek má Robert
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Na zámku ve Veselíčku se opět budou číst pohádky a hrát divadlo

Zahor PsP2 plakat2Pohádkové odpoledne prožijí v sobotu 14. dubna od 15 hodin návštěvníci akce Přečteme si pohádku na zámku ve Veselíčku. Čtení se ujmou herci z Moravského divadla Olomouc, v druhé polovině programu se předvedou loutkoherci divadla Tilia s pohádkou O králi, kterému bylo pořád zima. Akci pořádá občanské sdružení Záhoří a uskuteční se pod záštitou obecně prospěšné společnosti Celé Česko čte dětem, mediálním partnerem je Český rozhlas Olomouc a velkým pomocníkem Dětský domov se školou Veselíčko, který v zámku sídlí.

„Tato akce má především přispět k propagaci myšlenky, aby rodiče či prarodiče, učitelé nebo vychovatelé četli dětem alespoň dvacet minut denně. Společné čtení v rodinách a skupinách je velkým „stmelovadlem“ a patří k nejsilnějším prožitkům, které děti ovlivňují v jejich vývoji a které je připravují do života,“ uvedla regionální koordinátorka o.p.s. Celé Česko čte dětem a pořadatelka setkání Marie Šuláková. Společné hlasité čtení má i řadu dalších výhod. „Většina z rodičů si nepochybně uvědomuje důležitost sdílení času s dítětem. Skvělou příležitostí je čas strávený nad knihou. Pravidelné předčítání učí dítě jazyku a myšlení, rozvíjí jeho paměť a obrazotvornost, obohacuje ho o vědomosti a vzorce morálního chování, posiluje jeho sebevědomí,“ říká zakladatelka o. p. s. Eva Katrušáková.

Akce Přečteme si pohádku se poprvé uskutečnila v loňském roce a setkala se s velmi pozitivními ohlasy. „Je určena jak pro děti v předškolním věku, tak i pro děti školou povinné, pro jejich rodiče či prarodiče. Pohádky přece poslouchá každý rád a téma společného čtení se také týká všech,“ uvedla Šuláková. V podobném duchu se ponese i druhý ročník. Herci Dita Vojnarová a Jaroslav Krejčí budou číst krátké pohádky či povídky a Divadlo Tilia poté předvede pohádku, která jistě pobaví všechny příznivce loutkoherecké dvojice Romana Prokeše a Kamila Krále.

Součástí programu bude tentokrát slavnostní představení právě dokončeného maskota obce Skřítka Veselíčka, jehož autorkou je návrhářka hraček Martina Beckertová. Náměty kreslily a vybíraly děti z obce a mateřské školy v loňském roce a jejich práce byly vystaveny na listopadových akcích Záhorská veselice a výstavě Záhoří ve Veselíčku v Kulturním domě v Tupci.