Svátek má Robert
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Materiální sbírka – jaro 2012

sbirkajaroV sobotu 31. března skončila jarní materiální sbírka šatstva, obuvi, domácích potřeb a nově i elektrospotřebičů, kterou již po jedenácté s Městem Zábřeh a po osmé s Městem Mohelnice pro Diakonii Broumov pořádala Charita Zábřeh. Letos se ke sbírce skrze Charitu poprvé připojilo také město Loštice a obec Lukavice.

Nejčastěji lidé v pytlích a krabicích přiváželi pánské a dámské ošacení i boty. Sešlo se také množství dětského oblečení, lůžkovin, ručníků, přikrývek, ale i hračky a několik dětských kočárků.

Díky spolupráci s firmou Asekol byly i tentokrát vybírány použité funkční i nefunkční elektrospotřebiče, drobné i větší; lidé jich na sběrná místa donesly hned několik stovek kusů. Ve velké míře byly zastoupeny televize, ledničky, žehličky, vařiče, vysavače, rádia, rychlovarné konvice, mixery, tiskárny k počítačům, klávesnice i kalkulačky od nejstarších typů až po „novější modely“. Dobrovolníci Charity veškeré spotřebiče roztřídí a po jejich odborném přezkoušení budou funkční věci umístěny do sociálního skladu Charity. Odtud budou nabídnuty lidem, kteří si nákup nového vybavení nemohou dovolit. Zbývající nefunkční spotřebiče odveze firma Asekol k ekologické likvidaci.

O hladký průběh celé akce se zasloužilo 28 dobrovolníků Charity – převážně lidí v hmotné nouzi, kteří společně odpracovali 391 hodin.  Jejich rukama během tři a půl dne prošlo více než 30 tun materiálu! „Ze zábřežského nádraží tak postupně odjely 3 zcela naplněné nákladní vagóny, což je doposud největší vysbírané množství v historii konání sbírky,“ uvedla její koordinátorka Ludmila Macáková. „Lidé také vnímali prosbu o poskytnutí finančního příspěvku na pokrytí režijních nákladů sbírky ve výši  1Kč za 1kg věcí, za což jim děkujeme.“ V zapečetěných pokladničkách se sešlo celkem 14.592 Kč (v Zábřehu 13.593 Kč a v Mohelnici 999 Kč). Ze získaných prostředků uhradí Charita např. pohonné hmoty do vozidla převážejícího materiál z Mohelnice, nájem části nákladního skladiště na zábřežské železniční stanici, občerstvení pro zapojené dobrovolníky.

 „Chceme poděkovat všem dárcům za jejich štědrost, dobrovolníkům za jejich čas, nasazení i téměř bezproblémové zvládnutí celé akce. V neposlední řadě naše vděčnost patří vedení Zábřeha a Mohelnice za to, že nacházíme podporu pro podobné humanitární i ekologicky účelné aktivity. Těší nás také zájem města Loštice, které se k námi pořádané sbírce letos připojilo,“  uzavírá koordinátorka sbírky Ludmila Macáková. Další pokračování této prospěšné tradice Charita Zábřeh připravuje na podzim 2012.

Ludmila Macáková, koordinátorka Dobrovolnického centra Charity Zábřeh