Svátek má Jaroslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Obec Rájec a Charita Zábřeh společně vyhlašují sbírku na pomoc rodině Strašilových

pozar-RajecPan Strašil z Rájce, který působí dlouhá léta jako dobrovolný hasič, nejlépe ví, že oheň je špatný pán. Bohužel se o tom minulou sobotu 25.2.2012 se svou rodinou na vlastní kůži přesvědčil i on sám. Zatímco trávil víkend na horách, jeho novostavbu zachvátil oheň, který se rozšířil neuvěřitelnou rychlostí na celý dům. Požár vznikl v přístavku – dřevníku navazujícím na dům. Žárem roztavené okno a otevřené místnosti v domě pak umožnily ohni konat dílo zkázy. Hasičské jednotky ze Zábřehu a Šumperka spolu s dobrovolnými hasiči z Rájce, Lukavice a Mohelnice oheň do hodiny zlikvidovaly, dům je však neobyvatelný.

Popis zásahu a také fotogalerii HZS lze najít na následujícím odkazu.

Novostavba je smontovaná ze sendvičových panelů a vnitřní stěny obloženy sádrokartonem. Ten byl ze zasažených místností odstraněn, stejně tak zakrytí stropů, které bylo prolito vodou při hašení. Rozhodnutí o dalším postupu oprav závisí na vyjádření odborníků. Rodině, která zatím bydlí u příbuzných, okamžitě nabídla pomoc Obec Rájec a společně s dobrovolníky a přáteli rodiny zahájila odklízecí práce ohořelých zbytků dřevníku a poničeného vybavení domu. Zároveň ve spolupráci s Charitou Zábřeh, která disponuje příslušným povolením Krajského úřadu Olomouckého kraje, vyhlásila veřejnou finanční sbírku na pomoc s obnovením obydlí i vnitřního vybavení. Lidé se tak mohou svobodně a solidárně podílet na odstranění následků tohoto neštěstí, které nebude z případného pojistného plnění hradit pojišťovna.

Přispět tedy lze:

1) bezhotovostně bankovním převodem na sbírkový účet č. 5577830001/5500 pod variabilním symbolem 250212
(pokud potřebujete potvrzení, napište si o ně prosím na email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ). Speciální transparentní účet je vedený u Raiffeisenbanky v Šumperku, každý z dárců si může svůj příspěvek zkontrolovat kliknutím na následující odkaz.

2) hotovostí předanou oproti zápisu do sběrací listiny
(výhodnější pro vyšší finanční částky, bude vydáno potvrzení pro uplatnění odečtu z daní)
- na Obecním úřadu v Rájci
- v recepci Charity Zábřeh, Žižkova 15, přízemí 7-16:30

3) do zapečetěné pokladničky umístěné:
- na Obecním úřadu v Rájci
- v místním obchodě potravin v Rájci
- v recepci Charity Zábřeh, Žižkova 15, přízemí 7-16:30

Obec Rájec sbírku zahájila při příležitosti sobotního divadelního představení souboru Václav z Václavova, který ve zdejším kulturním domě sehrál hru od Jiřího Hubače "Generálka jejího veličenstva". Předběžně předpokládáme, že sbírka potrvá až do 20.dubna 2012.

Věříme, že takto těžká situace nenechá celou řadu lidí chladnými a rozhodnou se pomoci. Stačí okamžik a život se ubírá jiným směrem - vždyť neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a nikdy nevíme, kdy "zazvoní" i u nás. Naše podaná ruka je příslibem, že ani my nezůstaneme v budoucnu ve svém trápení sami.

Děkujeme za Vaši pomoc.