Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Nové kroje pořízené z projektu LEADER poputují moravským a slovenským folklorním souborům a obcím

Hanacka Litovel - nevesta sZ nových krojů se budou moci radovat folklorní soubory a obce z Hané, Valašska, Záhoří a středoslovenské oblasti Gemer-Malohont. Dotace ve výši téměř 4,5 milionů, kterou získaly 3 moravské a 1 slovenská místní akční skupina, umožní zakoupit soubory nových krojů, pořídit propagační materiály a uspořádat folklorní a společenské akce.

Realizace projektu s příhodným názvem Kroje našich krajů započala v lednu a únoru a potrvá do konce roku. Pro 18 folklorních souborů a obcí na území všech místních akčních skupin zapojených do projektu se pořídí 80 nových krojů a dokoupením chybějícího vybavení obnoví kroje starší. Vydají se také propagační materiály, které poutavou formou přiblíží široké veřejnosti region a jeho tradiční lidovou kulturu. Půjde o velkoplošné bannery, letáky, pohlednice, ručně šité krojované panenky v tradičním lidovém oblečení daného území a společné hudební CD, obsahující lidové písně moravských i slovenských folklorních souborů. „Celý projekt budou doprovázet společenské a kulturní akce s živým vystoupením folklorních souborů a workshopy tradičních folklorních tanců. Moravští tanečníci se tak budou moci naučit Gemerský čardáš či Klenovskú rontouku,“ doplnila manažerka projektu Ing. Miloslava Hrušková.
 
      Hlavním cílem projektu je udržování a propagace kulturních tradic, podpora spolkového života v obcích a rozvoj turistiky a služeb cestovního ruchu. „Neradi bychom, aby tradice moravského folkloru upadly na vesnicích v zapomnění. Chtěli bychom přispět k zachování místní historie, posílit zájem o region a jeho folklor a podnítit vznik venkovských kulturních a společenských akcí, které by se mohly stát v regionu tradičními,“ uvedl předseda MAS – Partnerství Moštěnka Tomáš Šulák.

Celkové náklady projektu jsou 3,75 milionů korun na moravské straně a necelých 1,25 milionu na straně slovenské, z nich 90% pokryje dotace z Programu rozvoje venkova LEADER. Tu na tento projekt získaly spolupracující MAS – Partnerství Moštěnka, MAS Podhostýnska, Moravská cesta a slovenská MAS Malohont.