Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Pro bono advokátů přibývá, mohou pomoci i vaší neziskovce

Již od července 2008 mohou české nevládní organizace získat pro sebe nebo pro své klienty bezplatné služby některé z advokátních kanceláří. Díky činnosti Pro bono centra se podařilo pro NNO zajistit právní pomoc ve více než 120 případech. V současné době hlásí Pro bono centrum volné kapacity a čeká na další požadavky ze strany neziskových organizací.

„Požadavky, kterými se naše partnerské advokátní kanceláře zabývají, jsou velmi různorodé,“ uvádí ředitel Pro bono aliance Vítězslav Dohnal. „Může se jednat například o zastupování klientů neziskovek v různých soudních a správních řízeních, od úpravy poměrů k dětem, přes domácí násilí až po zadlužení a exekuce. Dále můžeme pomoci třeba se změnou stanov, pracovněprávními otázkami nebo autorským právem. Naši advokáti jsou rovněž schopni zpracovat analýzu zákonů, soudních rozhodnutí nebo připravit návrhy na legislativní změny.“

O zprostředkování advokátních služeb může požádat každá nezisková organizace, jejíž činnost se dá považovat za obecně prospěšnou. Podmínkou je písemný souhlas s podmínkami fungování Pro bono centra. Poté již může prostřednictvím webového formuláře zasílat své požadavky. Podmínky fungování a další informace o službách Pro bono centra najdete na www.probonocentrum.cz.