Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2012 na Zábřežsku

tri-kralove-zabrezskoCelkovým výtěžkem 1 137 913 Kč skončila letošní, v pořadí již třináctá, Tříkrálová sbírka na Zábřežsku. Rekord z loňského roku sice překonán nebyl – chybělo do něj něco více než 21 tis. Kč, ale přesto je vykoledovaná částka ohromující. Ačkoliv na mnohé domácnosti čeká v letošním roce vyšší finanční zatížení z důvodu zaváděných vládních reforem, navštíveným domácnostem to nezabránilo být solidární s potřebnými a vnímaví k potřebám Charity - lidé se nebáli štědře přispět do charitních kasiček.

Koledovalo se od 2. do 10. ledna a 312 tříkrálových skupinek v těchto dnech obešlo 97 měst, obcí a osad děkanátu. Celkem zábřežská Charita registrovala 318 kolednických skupinek, 6 pokladniček ale například pro nemoc koledníků zůstalo nevyužito. Oproti loňskému roku, kdy se podařilo „třemi králi“ pokrýt celý svěřený region, se letos nekoledovalo v Lechovicích, Lupěném a Pobučí. I přes veškerou snahu pořadatelů se zde nepodařilo najít ochotného dospělého vedoucího kolednické skupinky.

 „Stejně jako v loňském roce, i letos byly dvě nejbohatší pokladničky v Lošticích – 16.462 Kč obsahovala pokladnička paní Ludmily Schwarzové a 10.700 Kč si vykoledovala skupinka pana Jana Malíka. Třetí nejbohatší byla pokladnička z Moravičan paní Radky Adamcové s 10.028 Kč“, informovala koordinátorka sbírky Markéta Horáková.

Průměrný výtěžek na pokladničku činil 3.578 korun, což je zhruba o 100 Kč méně než v roce 2011. Nejčastějším platidlem se stala opět kovová dvacetikoruna; koledníci jich v pokladničkách přinesli 6 507 kusů. Padesátikoruna byla druhá nejčetnější; sešlo se jich 5 077 kusů. Celkově se oproti loňsku o něco více peněz vysbíralo v mincích než v bankovkách. Výskyt cenné dvoutisícikoruny byl pro sčítací komisi, která byla pro úřední rozpečeťování složena ze zástupců místní samosprávy, zaměstnanců Charity a veřejnosti, vždy milým překvapením. Z celkových 10 darovaných byly hned dva kusy v pokladničce vedoucího pana Martina Banka z Chromče.

V pokladničkách se kromě českých korun tradičně objevují také platidla jiných zemí – eura, franky, zloté, norské koruny, ale také různé kuriozity jako čokoládová mince, jídelní kupón, čínská mince či rybí šupina.  Celkem získaných 27,62 Euro bylo před vkladem na speciální bankovní účet proměněno na české koruny a tento obnos byl vložen do poslední rozpečetěné pokladničky z recepce Charity.
Nesbíraly se však jen peníze, ale také náměty na konkrétní pomoc z výtěžku sbírky, která je určena na pomoc lidem a rodinám v nouzi, podporu a rozvoj charitních služeb.  Z šestnácti došlých návrhů od koledníků bylo 8 směřováno na konkrétní rodiny a v dalších se často objevovali lidé bez domova, nezaměstnaní, senioři, podpora mateřských a rodinných center i pomoc do Afriky. Charita se po předchozím prošetření situace bude snažit vyhovět návrhům svých spoluorganizátorů, současně ale očekává i náměty veřejnosti, komu z takto vzniklého fondu solidarity v regionu přispět.

Kromě povinného podílu na zahraniční humanitární a rozvojovou pomoc, bude chtít zábřežská Charita letos např. rozvinout domácí hospicovou péči, kterou poskytuje u lidí nevyléčitelně nemocných na sklonku života, kteří chtějí důstojně a za unesitelné bolesti umřít doma mezi svými blízkými. Terénní sociální služby (pečovatelskou službu a osobní asistenci) plánuje s příspěvkem ze sbírky zase rozšířit i do regionu Tatenicka. Další podpora zamíří do rozvíjející se dílničky pro lidi bez domova, která poskytne zázemí a pracovní terapii při třídění vysbíraných plastových vršků a odstranění ochranných značek ze zabavených padělků pro jejich další využití.

Zatímco pro koledníky Charita připravila celou řadu odměn – např. v neděli 15.1. čtyři stovky koledníků navštívily promítání rodinného filmu v zábřežském kině Retro, mohou využít zvýhodněné poukazy na plavání či lyžování; všichni s uměleckým nadáním se až do konce ledna mohou zúčastnit vyhlášené soutěže o ceny a libovolnou výtvarnou či literární technikou zachytit atmosféru koledování nebo tématiku betlémských jesliček a navštívení narozeného Ježíše.

„Naši vyslanci to vůbec nemají jednoduché – nepřízeň počasí a mnohdy i odmítnutí provázely některé skupinky i v letošním roce. Sami začínáme svoji pochůzku v přidělené trase v domácnosti, kdy z předchozích let tušíme, že nás jako tradičně nepřijmou. Ale pokaždé znova tam zvoníme a dáváme možnost změnit svůj pohled na sbírku i práci Charity. Naštěstí je mnohem více těch, kteří chápou smysl naší akce, dveře otevřou, koledování si vyposlechnou a kromě příspěvku do pokladničky často přidají pro malé koledníky navíc i drobnou sladkost,“ podělil se o poznatky ze své osobní kolednické praxe ředitel Charity Zábřeh Jiří Karger. To, že sbírka může mít i výchovný ráz, potvrdila i vedoucí skupinky z Leštiny Jana Skalická: „Děti se mohly na vlastní oči přesvědčit, že člověka nelze nikdy dopředu odhadnout jen na první pohled. V jedné skromnější domácnosti totiž nenápadná paní vzala svoji peněženku, celý její obsah vysypala do dlaně a peníze postupně vkládala do pokladničky. Děti to opravdu velmi překvapilo a zřejmě i oslovilo, protože to sdělovaly ostatním.“

„Přestože je výtěžek pokladniček již uzavřen a spočítán, a přispět již lze jen skrze DMS nebo složenku, pokud přeci jen někde Tři králové nedorazili, nebo nezastihli nikoho doma, mohou se nám takoví lidé ozvat, dopošleme dobrovolníky, aby důležitý nápis přání Christus Mansionem Benedicat ani pro rok 2012 na veřejích dveří nechyběl. Současně chci poděkovat všem dárcům, kteří svým příspěvkem podpořili činnost Charity, i velkému zástupu koledníků, kteří nám s provedením sbírky ochotně a obětavě pomohli,“ uzavřel Jiří Karger.

Detailní výsledky koledování, informace o výtěžku jednotlivých pokladniček i sumáře za obce a další zajímavosti najdou zájemci na webu www.charitazabreh.cz . Koledovalo se ale i v jiných částech republiky, na webu www.acho.charita.cz je možné dohledat, jak si zábřežští (ať již jako dárci nebo koledníci) vedli v porovnání s ostatními regiony.  V olomoucké arcidiecézi magickou hranici 1 mil. Kč překonali podle zatím neoficiálních výsledků ještě v Uherském Hradišti, Uherském Brodě, Olomouci, Valašském Meziříčí a ve Zlíně. Kompletní celorepublikové výsledky zase přináší web www.trikralovasbirka.cz.

Výsledky tříkrálového koledování 2012 v obcích děkanátu Zábřeh ke stažení ZDE