Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Ryba ve Fontáně

logo SOSŠtědrý večer je doba, kterou chce každý člověk prožít s blízkými. Někteří lidé však nemají nikoho, na koho se mohou obrátit, s kým mohou pobýt. Proto vznikla v prosinci 1990 ve Středisku SOS nová tradice - uspořádat na konci adventu štědro­večerní setkání pro lidi bez vlastního rodinného zázemí, pro nemocné a opuštěné     a vyjádřit jim solidaritu. Od té doby se bez tohoto svátečního posezení neobešly ani jediné Vánoce. Letos tedy již podvaadvacáté zasedli u slav­nostní tabule osamělí     a potřební lidé spolu s pracovníky a dobrovolníky Střediska SOS.

Štědrovečerní posezení „Vánoce pro osamělé" je mezi lidmi oblíbené. "Už od října se nás ptají, jestli budeme večeři pořádat," řekl Jan Kučera, pracovník Střediska SOS a pokračoval: "V tomto roce nás překvapil velký počet žen, které měly zájem přijít na večeři, dost možná to vypovídá o současné ekonomické situaci víc, než jakékoliv vládní statistiky."

V sobotu odpoledne se tedy u svátečního stolu v restauraci Fontána sešlo 34 slavnostně naladěných lidí. Čekaly na ně prostřené stoly plné pečiva, domácího cukroví a vánoček, darovaných Olomoučany. Setkání zahájil krátkou promluvou o duchovním smyslu Vánoc a přítomné povzbudil p. kazatel Staněk. Všichni si potom pochutnali na tradičním štědrovečerním menu, rybí polévce a smaženém filé s bramborovým salátem. Ke kávě se podávalo domácí pečivo, jež ale pouze některým mohlo chutnat jako od maminky. Za doprovodu houslí, klarinetu, kytar a klavíru společně zazpívali koledy, což ještě umocnilo sváteční atmosféru a některým nahradilo chybějící zážitky z dětství. Přítomní si popovídali a na závěr vděčně přijali vánoční balíčky naplněné různými dárky, potravinami, ovocem a drobnými hygienickými potřebami.

Všichni odcházeli z parku s dobrým pocitem a bylo jim teplo u srdce.

Srdečně děkujeme všem lidem dobré vůle, kteří přispěli na bohatou nadílku pro osamělé.

Pracovníci Střediska SOS