Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Koledníci se sejdou s arcibiskupem

charitaV pátek 30. prosince 2011 v 11:00 hod se ve šternberském kostele Zvěstování Páně sejdou koledníci z různých koutů olomoucké arcidiecéze na tradičním setkání s arcibiskupem Janem Graubnerem. Každoročně toto setkání předchází tříkrálovou sbírku.

Arcibiskup Graubner se s koledníky setkává každý rok. Během promluvy při mši svaté vždy koledníkům děkuje, žehná jim k jejich odvážné nelehké službě pro potřebné, objasňuje duchovní význam koledování a povzbuzuje ke vstřícnému přístupu i k těm, kteří z nějakého důvodu koledníky odmítnou.

„Máme opravdu nádherný kostel. V letošním roce byly po dvou letech rekonstrukce obnoveny fresky v kostele.“ těmito slovy zve koledníky ředitelka Charity Šternberk Pavla Vyvozilová, která se s týmem spolupracovníků ujala organizování letošního setkání. „Už jen chvíli zde pobýt, může být pro všechny nevšedním zážitkem.“ dodává paní ředitelka.

Pro koledníky bude ve Šternberku kromě mše svaté připravena prohlídka vánočně vyzdobených interiérů šternberského hradu, prohlídka Augustiniánského kláštera, celorepubliková výstava prací žáků Základních uměleckých škol „Oči dokořán“, výstava betlémů a také promítání filmových ukázek z Haiti. Ty svým komentářem doprovodí pracovnice humanitárního odd. ACHO Irena Klimková, která na Haiti pracovala v rámci pomoci po katastrofálním zemětřesení z roku 2010.

Setkání arcibiskupa s koledníky v minulosti vedle olomoucké katedrály hostily i některé z dalších významných děkanátních kostelů v arcidiecézi, např. v Uherském Hradišti, Uherském Brodě, Zlíně, Otrokovicích či Veselí nad Moravou. Kromě koledníků z blízkého okolí se vždy účastní také zástupci z jiných koutů arcidiecéze. V letošním roce se do Šternberka chystá např. také celý autobus tříkrálových poutníků z Kyjova.

V letošním roce bude Tříkrálová sbírka probíhat ve dnech 2. až 14. ledna, přičemž nejvíce koledníků lze očekávat od pátku 6. do neděle 8. ledna. Ještě i v těchto dnech probíhá nábor dobrovolníků pro koledování, přičemž Charita očekává, že v arcidiecézi bude koledovat přibližně stejný počet tříkrálových skupinek jako loni. V roce 2011 v olomoucké arcidiecézi koledovalo 4 680 skupinek, které vykoledovaly téměř 21 milionů korun. Ze sbírky jsou kromě domácích projektů a sociálních služeb podporovány také zahraniční mise Charity Česká republika.

Více informací: Marek Navrátil, koordinátor tříkrálové sbírky, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , mobil 739526278