Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Mateřská škola ve Veselíčku slaví: Je v obci již 65 let

vanoce-(4)Ve Veselíčku mají opět důvod k oslavě, v obci mají již 65 let mateřskou školu. Při této příležitosti se ve školce uskuteční v sobotu 10. a v neděli 11. prosince Dny otevřených dveří spojené s výstavou vánočních stromků a dekorací. Návštěvníci sobotního zahájení výstavy se navíc mohou těšit na hudební program „bývalých i současných dětí“, které školku navštěvovaly. Součástí akce bude také setkání všech bývalých i současných pracovníků a učitelek.

Sobotní program začíná ve 14 hodin a odehraje se v prostorách školní zahrady. „Myslím, že přímo nostalgické je to, že všechny ty děti a dospělí, kteří se představí v programu, zažili své první hudební vystoupení právě v naší školce. Bude to takový symbolický návrat ke kořenům,“ uvedla ředitelka školky Stanislava Čočková.

První léta svého života strávila v místní mateřince už řada generací obyvatel Veselíčka. Školka zde totiž začala fungovat v dubnu roku 1947 a za 65 let se v ní vystřídalo asi 1270 dětí. V současné době ji navštěvuje asi čtyřicet dětí.

Pro ředitelku školky Stanislavu Čočkovou by mohl být letošní rok ve znamení čísla pět. Pětka se objevuje nejen ve výročí, které školka slaví, ale také v počtu let, kterými si Čočková vysloužila neoficiální titul „nejdéle ve funkci ředitelky“. Je pátou ředitelkou v pořadí a to již 25 let.

Pod vedením Stanislavy Čočkové se školce skutečně daří. Exteriér i interiér školky doznal značného vylepšení od dob, kdy v obci tato instituce vznikla. Jen v posledních letech byla vyměněna okna, terasové dveře, zastřešen vchod, natřena fasáda. Na základě změn hygienických norem bylo upraveno osvětlení ve třídách, vybudována nová umývárna, ve školní kuchyni pořízen konvektomat na vaření, nové nerezové nádobí i náčiní, nové dřezy. Ve třídách je částečně pořízen nový nábytek, stoly i židličky. Na školní zahradě vzniklo dětské hřiště financované z projektu „Na světě je krásně, hlavně venku…“. Děti řádí na skluzavce, na průlezce ve tvaru lodi, mají novou pirátskou loď, houpačky i lavičky. „Jistě je stále co vylepšovat, ale obec vkládá do předškolního zařízení nemálo finančních prostředků a představitelé obce hledají projekty, jak dětem prostředí co nejlépe zpříjemnit. Rodiče v naší školce navíc neplatí školné, pouze svým dětem stravu,“ uvedla Čočková.

Školku ve Veselíčku nemíjí ani celostátní systém vzdělávání dětí, do kterého jsou v současné době zařazeny také mateřské školy. Znalosti, které si v rámci systému mají děti osvojit, shrnula Čočková do školního vzdělávacího programu s názvem Na světě je krásně. „Jednotlivé kapitoly programu naznačují, co právě děti ve Veselíčku zvládají. „V září je to část „Kamarádi z mateřské školy“, v říjnu „ V sadu a na zahradě“, v listopadu „ Slavnosti podzimu“ atd.,“ uvedla Čočková, která k běžným vzdělávacím standardům přidává ještě bonus v podobě folklorních vystoupení dětí v záhorských krojích. V obci se tak i díky tomu stále daří udržovat místní zvyky a tradice.

Z historie až do současnosti

Školka začínala jen s dopoledním provozem a bez svačinky

Mateřská škola pro děti ve věku od tří do šesti let byla ve Veselíčku zřízena výnosem Zemské školní rady ze dne 14. 3. 1947 při zdejší škole od 1. března 1947. Vyučování započalo 18. dubna 1947, kdy první paní učitelka Zdenka Stržanovská z Přerova dostala na starosti hned 18 chlapců a 9 děvčat. V chudých prostorách měly děti upravené staré školní lavice, nový školní nábytek pořídil místní občan pan Vladimír Lipner až v roce 1948. Do školky docházely děti pouze dopoledne, a protože školka neměla svou jídelnu, musely si svačinky nosit z domu.

Školka se přestěhovala do hospodářské budovy zámku

Na přelomu šedesátých let byla mateřská škola přemístěna do hospodářské budovy zámku. Jelikož zaměstnanost rodičů vyžadovala delší pobyt dětí ve školce, byl provoz rozšířen na celodenní a bylo zajištěno stravování z kuchyně při dětském domově na zámku. Pobyt venku v zámeckém parku byl pro děti velmi přínosný, zato interiér školky byl dost ubohý. Děti měly k dispozici pouze jednu třídu a umývárnu, podlahy byly hliněné, později pokryté linoleem. Není divu, že už v roce 1963 rodiče volali po vybudování lepšího prostředí a přemístění do budovy školy v Tupci.

V roce 1966 vypracoval Jan Ondruch plán na úpravy budovy tupecké školy pro účely dvojtřídní mateřské školy se samostatnou školní stravovnou. Po celé řadě jednání bylo započato s přestavbou formou tzv. „Akce Z“. Kolaudace nové školky byla provedena 10. srpna 1973 a provoz slavnostně zahájen od 1. září téhož roku.

Co říct na závěr?

Děti tráví v naší školce první roky svého života. Od tří do šesti let procházejí významným životním obdobím, které pomáhá utvářet jejich charakter, ovlivňuje je v názorech i životních postojích. Přejeme si, aby školka byla přínosem pro jejich vývoj a přejeme všem „našim dětem“, aby vyrostly v klidné době. Aby našly ve Veselíčku svůj domov a jednou se i ony snažily, aby vesnice byla dobrým místem k životu.

Tomáš Šulák


Školka ve Veselíčku má vlastní vzdělávací program s názvem: Na světě je krásně!

Každé období, které děti stráví ve školce, jim přináší něco nového do života. Na začátku školního roku se malí předškoláci snaží při hrách naučit ohleduplnosti k druhým, k ochotě spolupracovat, přijímat základní mravní hodnoty. „Důležitá je podpora důvěry dítěte ve vlastní síly a schopnosti, dostatečné oceňování jeho snahy,“ vysvětluje ředitelka a dodává: „V kolektivu jde všechno lépe a tak i přes první hlášky „Do školky nejdu, už jsem tam byl včera…“ se malí tříletí caparti naučí první říkanky, písně i tance. Učí se rozlišovat barvy, určovat tvary, nakreslí první výtvarná dílka a vytvoří stavby z kostek. Také ve stravování překonají nechuť k neznámým jídlům a spořádají plné talíře, neboť „Chutná mi to, protože mám hlad jako drak.“

Větší děti si pak osvojují některé dovednosti, které předcházejí čtení a psaní, procvičují si kognitivní činnosti, pracují s literárními texty, s obrázky a encyklopediemi. Přirozeně poznávají svět přírody, kultury i techniky, seznamují se s historií obce, sportují a zúčastňují se mnoha soutěží. Sebevědomí získávají na veřejných vystoupeních ve vesnici i okolí. Celé vzdělávání probíhá formou her a o výsledku se rodiče mohou informovat jednak individuálně každý den, ale také na námětových tvořivých dílnách, kde mají možnost porovnat zručnost a samostatnost svých dětí. Velmi oblíbené jsou také školní besídky. „Když na konci školního roku šestileté děti opouštějí naši školku, jsou z nich osobnosti připravené na vstup do základní školy. Máme radost, když učitelé 1. třídy i rodiče naši práci ocení,“ říká ředitelka Stanislava Čočková.

MŠ Veselíčko