Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Cimbálová muzika dětí ze Záhoří dostala nové kroje z evropského programu Leader

krojeDěti z cimbálové muziky ZUŠ A. Dvořáka v Lipníku nad Bečvou dostaly nové záhorské kroje. Získaly je díky projektu občanského sdružení Záhoří podpořeného z evropského programu LEADER. Za necelý půl rok je dokázala ušít i vyšít švadlena z Uničova Iva Pohajdová.

Švadlena, která se již v minulosti zabývala rekonstrukcí hanáckých krojů, si pro podobu těch záhorských musela nejprve jejich skladbu prostudovat z dostupných materiálů. Pomáhala jí v tom vedoucí cimbálovky Věra Nosálová. „Čerpaly jsme z publikací, kde byly kroje na fotografiích i s podrobnými popisy. Jejich autorkami jsou Oldřiška Čočková a Marie Mrvová, zakladatelky folklorního souboru, který měl bohatou tradici a působil ve Veselíčku,“ uvedla Věra Nosálová.

Chlapecký kroj sestává ze žlutých tříčtvrtečních dyftýnových kalhot, které nahrazují původní kalhoty kozinkové, bílých košilí s černobílou nášivkou na manžetách a na stojáčku okolo krku, modrých vest s červeným olemováním a bílých bavlněných punčoch – ty jsou zase náhradou původně huněných „kopytců“. Dívčí kroj pak tvoří bílá bavlněná spodnička, vzorovaná sukně a bílá zástěra. Halenka s krátkými rukávy má na manžetách černobílou nášivku a kolem krku je doplněna řaseným, krajkou lemovaným obojkem. Kodrulka je ušita z vínově červeného brokátu a celý kroj je doplněn vyšívanou širokou stuhou zdobící pas.

Iva Pohajdová ušila v rámci projektu celkem čtyřicet krojů. Využívat je budou nejen děti ze zmíněné cimbálovky, ale také mladší děti z tzv. „malé začínající cimbálovky“, několik krojů dostanou rovněž děti z Mateřské školy ve Veselíčku, kde se záhorské písničky a říkadla učí a předvádí při slavnostních příležitostech v obci.

„Nové kroje z projektu občanského sdružení Záhoří získaly podporu z programu LEADER od MAS Záhoří-Bečva. Projekt s dlouhým názvem "Oživení tradic Záhoří - místní partnerství pro rozvoj obce Veselíčko a regionu lipenského Záhoří" si vyžádal celkem 160 tisíc korun, dotace činila 145 tisíc,“ vysvětluje autor projektu a starosta Veselíčka Tomáš Šulák. Jak dále uvedl, nákup materiálu a ušití předfinancovala obec Veselíčko a na spolufinancování přispělo občanskému sdružení Záhoří také město Lipník nad Bečvou.

V záhorských krojích se děti poprvé předvedly v sobotu 12. listopadu v Oseku nad Bečvou na Svatomartinské ochutnávce mladých vín. Úspěšnému vystoupení už chybělo jen jediné. Název cimbálovky, který si ještě budou muset děti vymyslet. Nejbližší vystoupení a premiéra krojů se uskuteční 19. listopadu od 14 hodin na Záhorské veselici ve Veselíčku.