Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Turisté zvou na výstup na Vysokou Roudnou

logo kct sternberkKlub českých turistů Šternberk zve zájemce o pěší turistiku na svůj tradiční výstup i sestup z Vysoké Roudné, který se uskuteční v sobotu 7. března 2020. Vysoká Roudná je jednou z hraničních hor Nízkého Jeseníku. Vypíná se do výšky 660 metrů nad nivu Hornomoravského úvalu a tvoří ostrý přechod mezi rovinou Hané a horským pásmem Jeseníků. Její úbočí i vrchol skrývají mnohá tajemství, která stojí za to vidět. Připraveny jsou dvě trasy rozdílné délky a náročnosti. Delší a náročnější startuje z Mladějovic, kratší a méně náročná z Mutkova. Obě skupiny turistů se v Mutkově setkají a společně zdolají vrchol Vysoké Roudné. 

Z Vysoké Roudné pak sestoupíme zpět na Sterlisko, odkud se může jít přímo na vlak do Mladějovic, nebo kolem Oltářního kamene na autobus do Chabičova, případně z Chabičova přes Řídeč na vlak do Mladějovic. Z Chabičova je možnost jít po modré značce do Dolního Žlebu a do Šternberka.

Na trase bude mít vedoucí akce razítka Mladějovic, Řídeče, Mutkova, Vysoké Roudné a Chabičova. Možnost zakoupení oblastního odznaku Šternbersko i se záznamníkem pro razítka za 40,- Kč. Razítka budeme dávat po setkání obou skupin.

Trasa pro výstup:
1. varianta - delší a náročnější
Ze Šternberka pojedeme vlakem v 8:07 do Mladějovic. Odtud pěšky do Řídeče a kolem Řídečské myslivny přes Sterlisko až na Vysokou Roudnou. Celkem 8 km s převýšením 400m -  https://mapy.cz/s/hogupulade. Zde se setkáme s druhou skupinou, která pojede ze Šternberka autobusem do Mutkova.

2. varianta - kratší a nenáročná
Autobus jede z autobusového nádraží v 9:35 a do Mutkova dojede v 9:58. Odtud po žluté turistické značce pěšky na vrchol Roudné celkem 2,5 km s převýšením 80m -  https://mapy.cz/s/juhoforebo

Trasy sestupu z Vysoké Roudné (k celkové trase nutno připočíst 1. nebo 2. variantu výstupu):
Vysoká Roudná - Sterlisko - Řídeč - Mladějovice žst.
 https://mapy.cz/s/gedehomelu - 8 kmVysoká Roudná - Sterlisko - Oltářní kámen - Chabičov bus.
 https://mapy.cz/s/juhugebote - 8,5 kmVysoká Roudná - Sterlisko - Oltářní kámen - Chabičov - Řídeč - Mladějovice žst.
 https://mapy.cz/s/levometalo - 13 kmVysoká Roudná - Sterlisko - Oltářní kámen - Chabičov - Dolní Žleb - Šternberk nám.
 https://mapy.cz/s/bubobuhuge - 14 km (na vlakové nádraží další 2 km)