Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých zve na slavnostní koncert „Nevidomí zpívají, hrají a tančí“

Dny-umeni-nevidomych-na-MoraveSjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. Oblastní odbočka Olomouc pořádá v rámci jubilejního 25. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě slavnostní koncert Nevidomí zpívají, hrají a tančí, který se koná ve středu 5. 6. 2019 v 18.00 hodin v sále Pegasus Regionálního centra Olomouc (Jeremenkova 40B, výšková budova u Hlavního nádraží). Na koncertu vystoupí hudební formace KyklopBand se sólisty Danielem Sobotou, Terezou Ilekovou a Ivem Jelenčičem, Alena Terezie Vítek a Radek Žalud s operními a muzikálovými melodiemi, verše nevidomých autorů přednese Vlasta Hartlová. Dále vystoupí Balet Globa s nevidomým tanečníkem Alešem Příborským a taneční soubor Panterky.

Dny umění nevidomých na Moravě, festival zrakově postižených umělců a souborů, jejichž jsou nevidomí a slabozrací rozhodujícími činiteli, se koná každoročně již od roku 1995 v období jara a léta ve vybraných městech především střední, severní a východní Moravy. Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti. Koncert v rámci festivalu DUN probíhá za finanční podpory Statutárního města Olomouce, Olomouckého kraje a Ministerstva kultury.

Krátce o interpretech, kteří v rámci koncertu vystoupí:

Vlasta Hartlová přednese verše a povídku nevidomých autorů. Je herečkou a režisérkou, která od roku 1992 působí v Moravském divadle Olomouc. Získala řadu ocenění a uznání. V roce 2015 obdržela Cenu MDO za nejlepší ženský jevištní výkon v sezoně 2014/2015.

Alena Terezie Vítek se od narození potýká se zrakovou vadou. Do svých 16 let částečně viděla, pak ale přišla o zrak úplně. Od roku 2005 spolupracuje s Nadačním fondem Českého rozhlasu pro sbírku Světluška, koordinuje její sbírkové dny. V jejím repertoáru jsou operní árie, muzikálové melodie i moderní písničky.

Radek Žalud je známý nevidomý zpěvák, často vystupující na koncertech v celé republice i v televizi. Absolvoval Konzervatoř Jana Deyla v Praze, kde vystudoval kromě klasického zpěvu i hru na klavír a akordeon, na. Je absolventem mnoha mezinárodních mistrovských pěveckých kurzů Maestra Antonia Carangela či Petera Dvorského. Často vystupoval se známými zpěváky jako například s Tomášem Klusem, Danielem Landou, Anetou Langerovou a Bárou Basikovou. Na operní scéně si zazpíval po boku Evy Urbanové či Dagmar Peckové. Dosud vydal dvě alba – „I já mám sny“ a „Zůstaň svá“. Spolu se slovenským nevidomým zpěvákem Marianem Bangem zazpívali i samotnému belgickému králi.

KyklopBand byl založen v roce 2012, sestává převážně z těžce zrakově postižených muzikantů. Jeho stěžejním repertoárem je hudba českých interpretů od 70. let až do současného popového, a rockového stylu. Má i svou vlastní tvorbu, kterou chce dále rozvíjet.

Sólisté souboru:

Daniel Sobota - nevidomý kapelník a aranžér souboru KyklopBand absolvoval Štátne konzervatórium Bratislava. Profesně působí jako učitel hudebních oborů flétna, klávesy a klavír.

Tereza Illeková - nevidomá absolventka Konzervatoře Jana Deyla v Praze, obor klarinet a kytara. V souboru vystupuje od jeho založení jako zpěvačka a klarinetistka.

Ivan Jelenčič - prakticky nevidomý absolvent Štátneho konzervatória Bratislava, v oboru klavír a Pedagogické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. V současné době je učitelem hudby, v kapele působí jako aranžér, zpěvák, kytarista a umělecký vedoucí. Působí i v dalších kapelách, vystupoval s mnoha známými umělci, jako jsou např. Pavol Habera, Július Satinský a Sisa Sklovská.

Balet Globa vedou profesionální baletní mistři manželé Monika a Valerij Globa. Působí v něm lidé s různými hendikepy. Od roku 2010 se skupinou vystupuje také nevidomý Aleš Příborský, který od narození trpí vrozenou vadou sítnice. Zpočátku to pro něj bylo těžké, ale postupně se naučil uložit si danou choreografii do svalové paměti. S Baletem Globa má již za sebou celou řadu vystoupení na domácích pódiích i v zahraničí.

Taneční soubor Panterky vznikl v roce 2017 při příležitosti 25. výročí založení Oblastní odbočky SONS v Kyjově. Název souboru je inspirovaný melodií z filmu Růžový Panter, na kterou poprvé tančily. Mají mezi sebou i nevidomé tanečnice a jejich tanec je založen na principu kontrastu černé a bílé. Nemají žádné vedení a choreografii tance si tvoří samy.

Záštitu nad festivalem DUN v Olomouci převzal náměstek primátora SMOl Mgr. Pavel Hekela.