Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Účastníci Vítání ptačího zpěvu pozorovali v Tovačově 72 druhů ptáků

DSCN6867 pozorujiPořadatelům vycházky z Moravského ornitologického spolku přálo počasí a tak zájemce o poznávání ptactva přivítali zpěvem slavíci obecní, budníčci menší, zvonohlíci zahradní, pěnice černohlavá i hnědokřídlá, lejsci bělokrcí, rákosníci velcí, obecní i proužkovaní a cvrčilka slavíková. U Křenovského rybníka pozorovali tok a námluvy rybáků obecných, racky bělohlavé i chechtavé a několik párů potápek roháčů sedících na hnízdech s vejci. Viděli zde i desítky poláků velkých a chocholatých, zrzohlávky rudozobé, kopřivky obecná a čírky modré. Největším překvapením i pro zkušené ornitology bylo pozorování patnácti kvakošů nočních.

Na Hradeckém rybníku vodily husy velké již více než 30 housat. V hejnu asi 80 hus velkých se ukrývaly i tři severské husy běločelé. Nad hladinou lovili hmyz nejen vlaštovky a břehule říční, ale i rorýsi a rybáci černí. Z dravců se v letu předváděli motáci pochopi a lůňák červený. Nad rybníky kroužilo i sedm čápů bílých.

Další ornitologické exkurze pro veřejnost proběhnou až na podzim v rámci Evropského festivalu ptactva a jejich seznam bude zveřejněn na webu Moravského ornitologického spolku.