Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Čápi přilétají na střední Moravu, ale v obci Krčmaň své hnízdo nenajdou asi ani letos

DSCN3140 cap H HolešovKoncem března se na střední Moravě objevují první čápi bílí. Letos přiletěl jako první čáp do Dřevohostic (PR), a to již 3. března. Druhý čáp se objevil 20. března v Holešově (KM) a třetí 22. března v Břestu (KM). Následoval 23. března Velký Újezd (OL) a Blatec (OL). Do sledování příletu čápů bílých se muže zapojit i veřejnost a to webu ČSO: www.birdlife.cz/capi. Ornitologové uvítají informace nejen o příletu prvního čápa na hnízdo, ale i kdy přiletěl druhý z páru, kdy zasedli na hnízdo i kolik měli mláďat.

Ve většině obcí jsou čápi vyhlíženi a vítáni jako poslové jara. Lidé jim budují hnízdní podložky a doufají, že se jim opět vrátí z daleké cesty. Je však i obec, kde jim hnízdo shazovali a čápi tam své hnízdo nenajdou asi ani letos. V obci Krčmaň (OL) hnízdili čápi na komíně sokolovny několik let i přesto, že jim obec hnízdo odstraňovala. V roce 2017 si obec vyřídila výjimku na přemístění hnízda na náhradní hnízdní podložku a pan starosta slíbil na společném jednání zastupitelů obce a členů Moravského ornitologického spolku, že na jaře roku 2018 budou mít čápi hnízdo připravené k zahnízdění. To však nesplnil a čápi přiletěli a nezahnízdili. I přesto, že uběhl další rok, tak náhradní hnízdní podložka nestojí.

Naopak, pozitivním příkladem jim může být přístup soukromého investora, který koupil objekt starého pivovaru v Holešově i s hnízdem čápů na komíně (foto). Ten loni po vyhnízdění a po odletu čápů hnízdo sundal, komín opravil a pak na něj hnízdo vrátil. Právě jeden den před tím, než se tam čápi vrátili z Afriky.

Foto: Zdeněk Němeček