Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Podáváme ruce – závislým i jejich blízkým. Olomoucké Centrum komplexní péče otevírá tři nové skupiny

Podané ruce logoCentrum komplexní péče na Dolním náměstí v Olomouci poskytuje anonymní a bezplatnou pomoc hned pro několik skupin klientů. Jedna je určena pro všechny, kdo mají jakoukoliv (přímou i nepřímou) zkušenost se závislostí, druhá pro hazardní hráče a třetí pro rodiče nebo blízké osoby uživatelů drog nebo patologických hráčů. Lidem jsou k dispozici tři psychologové ze Společnosti Podané ruce.

Sázkaři, workoholici i uživatelé drog

Nízkoprahová skupina je otevřena pro hazardní hráče, sázkaře, uživatele drog, jejich osoby blízké i osoby s jiným typem nelátkové závislosti jako jsou workoholismus, netolismus, patologické nakupování či online sázení. Klienti se nezavazují k dlouhodobému docházení, mohou přijít pouze jednou, nebo jak uznají za vhodné. Náplň je flexibilní podle jejich potřeb.

„Skupina je určena lidem, kteří bojují se závislostí, chtějí abstinovat, abstinují a chtějí si abstinenci udržet nebo se chtějí podělit o své zkušenosti se závislostí s lidmi v podobné situaci,“ popsala psycholožka Lucie Svobodová. Skupina podle ní účastníkům nabídne nejen podporu, ale i nový pohled na situaci od ostatních členů skupiny a jejich reflexe i předávání rad a zkušeností. 

Skupina se otevírá každý týden, vždy v pátek od 10.00 do 11.30 hodin. Na účasti je lepší se předem domluvit na čísle 770 147 457, ale je možné přijít i bez ohlášení.

Hazardní hráči a lidé s nelátkovou závislostí

Dvanáct setkání má v plánu skupina pro hazardní hráče a osoby s jiným typem nelátkové závislosti – workoholismem, netolismem, patologickým nakupováním nebo online sázením.

„Je vhodná pro ty, kdo mají zájem systematicky pracovat ve skupině lidí se stejnou nebo podobnou zkušeností v rámci skupinové práce. Kromě podpory poskytneme účastníkům možnost reflexe a bezpečný prostor,“ uvedla terapeutka Radmila Bártková. 

Účasti ve skupině předchází individuální setkání s terapeutkou, které je nutné předem sjednat na čísle 608 229 528. Samotná skupina se schází každý týden, vždy v pondělí od 17.30 do 19.00 hodin.

Rodiče a blízcí

„Často chtějí svým dětem nebo přátelům především pomoci a nevědí jak. Ale také se chtějí poradit, jak žít s pocitem, že jejich dítě je závislé na drogách nebo přítel na výherních automatech,“ objasnil Lukáš Franc. Zařazení do skupiny předchází individuální setkání s psychologem.

Setkání je nutné předem dohodnout na čísle 777 916 267.

Olomoucké Centrum komplexní péče se snaží o snižování negativních důsledků rizikového chování u osob ohrožených návykovým chováním. Má sedm zaměstnanců, tři detašovaná pracoviště a 230 klientů.

[Tisková zpráva, Společnost Podané ruce o. p. s., 30. 10. 2018]