Svátek má Marcela
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Připomínáme povinnost NNO do konce listopadu zveřejnit výsledky hospodaření za rok 2015

paragrafy4Připomínáme, že podle § 21a zákona č. 563/1991Sb., o účetnictví (ve znění od 1. 1. 2016) a jeho přechodných ustanovení mají všechny účetní jednotky, které se zapisují do veřejného rejstříku (tj. všechny právnické osoby, tedy i spolky a jejich pobočné spolky, obecně prospěšné společnosti, ústavy atd.) povinnost zveřejnit výsledky hospodaření za rok 2015 ve sbírce listin ve spolkovém rejstříku, a to do 30. listopadu 2017. Zveřejnění se děje vložením do sbírky listin u příslušného rejstříkového soudu, kde je vaše organizace zapsaná. Za pobočné spolky vkládá (zajišťuje uveřejnění) do sbírky listin spolek, který je zřídil.

Jde o následující dokumenty:

- pokud vedete podvojné účetnictví - povinné dokumenty účetní závěrky, tj. výkaz zisku a ztráty a rozvahu 2015 (tiskne vám je program)

- pokud vedete jednoduché účetnictví - přehled o majetku a závazcích a o příjmech a výdajích (zde)

V obou případech jde o dokumenty, které měly být schváleny vašimi orgány (které to jsou, vědí vaše stanovy) už loni, takže splnit zákonnou povinnost pro vás nemůže být problém. Hned poté, co se nová povinnost loni zkraje roku objevila v zákoně, jsme o tom publikovali dva články. Pro připomenutí - zde a zde.