Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Co chystají olomoučtí Přátelé přírody na květen?

Malá liška květenNějak jsme s tím jarem asi předčasně jásali. Na konci dubna panovaly deště a ranní teploty kolem nuly, které se ani přes den o moc nezvedají. Snad to brzo skončí a my se budeme moci těšit z údajně nejkrásnějšího ročního období. V měsíci květnu chtějí olomoučtí Přátelé přírody rozrazit nepříznivé počasí následujícími akcemi zaměřenými především na vzájemném setkávání. Společně si užijeme první letošní muzicírování v kulisách olomouckých parků, společně se vypravíme do pro některé neznámých končin čtvrti Nová Ulice, spolu vyjedeme na kolech na Prostějovsko a budeme vařit na řecký způsob a setkáme se i nad historickým románem. Setkávání s ostatními lidmi je to, co dělá člověka člověkem a prospívá mu. A kdo jsme my, abychom to měnili, že? Navíc si stačí jen vybrat z následující nabídky:

Čtvrtek 11. května MUZICÍROVÁNÍ V PARKU: W&S Band a Duo RoHan

17.00 | prostranství u sochy B. Němcové v Čechových sadech
Třetí ročník putovního parkového hudebního festiválku Muzicírování v parku zahájí osvědčený W&S Band (Krčmaň, folkrock a blues z hanácké stepi), po němž vystoupí ještě i Duo RoHan (Olomouc, folk).

Úterý 16. května DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ: Nová Ulice, Tabulový vrch - Cestou k západu
16.00 | sraz na konečné tram 1, 4, 6 Nová Ulice
Jednou z posledních tras projektu Do přírody ve městě, kterou jsme zatím ještě hromadně neprošli, je trasa ve čtvrti Nová Ulice. Její autorka Věrka Zatloukalová tudy povede pohodovou několikakilometrovou odpolední vycházku.
  
Sobota 20. května CYKLOTURISTIKA: Prostějovsko na vlastní kola
6.50 | sraz Olomouc hlavní vlak. Nádraží, vlevo v hale (odjezd vlaku 7.06 směr Brno)
V máji si vyšlápneme na kolech na Prostějovsko. Méně zdatní či lenivější cyklisté mohou využít cyklobusu, který odjíždí z Prostějova v 7.55 z autob. nádraží do Protivanova. Více zdatní si pěkný kopec do Protivanova vyšlápnou. Odtud se potom společně vydáme po trase prameny Punkvy – Skalky – Suchý – Repy – Hamry - Soběsuky - Plumlovská přehrada zpět do Prostějova.
 
Čtvrtek 25. května KUCHAŘSKÝ WORKSHOP: Tak chutná Řecko
17.00 | Klub pro seniory Hodolany, Jiráskova 9
Využijte příležitost naučit se připravovat pravou řeckou musaku a typický řecký dezert s pravou Řekyní, Androniki Valáškovou. Zároveň se můžete naučit základy řeckých tanců s lektorkou Mirkou Stroupkovou, která představí své kurzy.
 
Úterý 30. května SETKÁNÍ S KNÍŽKOU: Historický román
18.00 | Fox club (Klub pro seniory), Javoříčská 2 – u zastávky tramvají „Okresní soud“
Květnové povídání z cyklu Setkání s knížkou se bude věnovat fenoménu historického románu. Ten je literárním záznamem minulosti, je to příběh, který podává svědectví o minulých událostech. Pokud jste nějaký, český či světový, četli a chcete s ním seznámit ostatní, jste vítáni. Stejně tak pokud si chcete jen odnést doporučení, jaký historický román by se mohl líbit právě vám.

Podrobnosti ke květnovým akcím na webu olomouckých Přátel přírody.