Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Olomouc tvoří strategický plán. Přispět můžou i občané, přímo z obýváku

101-pocitova-mapaMěsto Olomouc nastartovalo proces, na jehož konci by měl být nový strategický plán krajské metropole. Jde o soubor záměrů a plánů, který určí rámce pro další rozvoj města. Ten současný vznikl v roce 2000 a aktualizován byl naposledy před devíti lety. Mezitím se ale na území města leccos událo. Připravovaný dokument by tak měl co nejvíce zohledňovat skutečné a aktuální potřeby a zájmy města.

"Plán bude vznikat v úzké spolupráci odborníků, koaličních i opozičních politiků a olomoucké veřejnosti," zdůraznil náměstek primátora Aleš Jakubec. Přispět připomínkami může jednoduše každý obyvatel města a samozřejmě i neziskovky. Jak na to?

V současnosti je už vybrán zpracovatel nového koncepčního dokumentu, podílet se na něm bude také také Univerzita Palackého. Ta při dotazníkovém šetření i tvorbě pocitových map osloví vždy nejméně tisíc respondentů. Právě takto získaná data by měla mít vysokou vypovídací hodnotu a umožnit připravit takovou analýzu stávající podoby a potřeb města, která se dotkne skutečně významných prvků, důležitých pro obyvatele města. 

Své potřeby a pocity z města jako celku i jeho jednotlivých částí mohou promítnout do mapy Olomouce i její obyvatelé. Stránka s pocitovou mapou a návodem na její doplňování je ZDE. Lidé tak nemusejí nikam chodit ani hlídat termín veřejného projednání, své připomínky mohou uplatnit třeba ze svého obýváku či odkudkoli, kde se dostanou k Internetu.

Tento počin hodnotíme i jako ideální příležitost pro neziskové organizace vyvíjející v Olomouci své veřejně prospěšné aktivity. Pojďte do pocitové mapy vyplnit, co chybí vám nebo vašim klientům, případně oceňte to, co se vám líbí na současném stavu dané lokality.

Tisková zpráva statutárního města Olomouce je zde.

Foto: zdroj - statutární město Olomouc