Svátek má Květoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Heřmánek radil, jak a proč žít zdravě a bez stresu

HERMANEK mcJak zvládat nástrahy života, jak se orientovat v nabídce potravin i jak rozpoznat zdravotní rizika a signály nemoci? Praktický život nás denně staví před řadu nových otázek i problémů. V dětství s lecčím poradí rodiče či učitelé, dospělým nezbývá než si poradit sami nebo jít k odborníkům. Právě takovou variantu nabídlo v prvním pololetí Rodinné centrum Heřmánek, když uspořádalo seriál kurzů zdravotní gramotnosti. Odehrálo se jich celkem sedm, a ačkoliv byly koncipovány tak, aby se člověk mohl přijít podívat třeba jen na jeden jediný, jádro zájemců se zúčastnilo celého cyklu kurzů.

V Heřmánku se diskutovalo a přednášelo o zdravém životním stylu, o důležitosti pohybu, významu duševní pohody i nastavení žebříčku priorit a obecně o tom, jak v pohodě proplout náročnými úskalími dnešního života. „Kurzy probíhaly v příjemné atmosféře, zvládali jsme to i s dětmi. Nakonec se kurzů účastnila stálá aktivní skupina dvanácti účastníků,“ uvedla manažerka projektu Zuzana Staroštíková.  

Olomoucké Rodinné centrum Heřmánek, které má s různými praktickými kurzy pro dospělé bohaté zkušenosti, proto vstoupilo do projektu Gramotnost.CZ a vytvořilo Centrum učení pro dospělé. Kurzy byly založeny na odborně garantované metodice, používané ve školách. Program Zdravá abeceda upravila skupina odborníků tak, aby se i dospělí mohli vhodnou formou seznámit s nejdůležitějšími tématy z oblasti podpory nejen tělesného zdraví. Vzhledem k tomu, že se jednalo o projekt spolufinancovaný Evropskou unií a státním rozpočtem ČR, mohlo RC Heřmánek tyto kurzy nabídnout zájemcům bezplatně.