Svátek má Květoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Příměstské tábory v Provázku

provazek-tabory„Mám pocit, že je potřeba, aby o prázdninách pro maminky s dětmi bylo něco víc, než jen: pískoviště, koupaliště, ZOO a tak podobně…“, to bylo moje přemýšlení, na základě kterého jsme začali pořádat příměstské tábory pro maminky s dětmi. Jsou to tematicky zaměřené, na sebe navazující dopolední aktivity, na které chodí stále stejná skupina maminek s dětmi. Letos je pořádáme po třetí. Nesměle jsme začali s jedním táborem, toto léto jich bude pět. Z toho jeden celodenní jen pro děti a jeden s programem zaměřeným pro maminky s hlídáním dětí.

Zajímavý jistě bude program pro zvídavé děti: Kouzelník jménem Fyzika a jeho pohádková laboratoř. Cílem je podnítit dětskou zvídavost, fantazii, podpořit rozvoj slovní zásoby a schopnost vyjádřit vlastní názor.

„Děti jsou motivovány příběhem s maňásky, poté provádějí pokusy a nahlas vyslovují svá vlastní pozorování. Následují kouzelníkovy otázky, pomocí nichž se kouzelník Fyzika snaží od dětí získat odpověď, vysvětlující daný fyzikální princip a jeho uplatnění v přírodě a technice. Děti si na závěr každého pokusu upevňují získané poznatky formou pracovního listu (vybarvování, kreslení, skládání…). Většinou stihneme 4-5 pokusů. Odměna za odvedenou práci je Pasování na kouzelníkovy pomocníky daného řádu“, říká ing. Irena Klanicová, vedoucí programu. Pro děti probíhal v našem rodinném centru Provázek stejnojmenný kroužek, a tak už teď je tábor z poloviny zaplněný.

Náplní ostatních táborů jsou Pohádky, Příroda, Příběhy z Bible, Angličtina. Některé z nich už jsou obsazeny. Ceny jsou pro maminky na MD velice příznivé, protože nám hodně pomáhají dobrovolníci. Statutární město Olomouc podpořilo volnočasové aktivity, které děláme během celého roku, takže část prostředků je určena i nákup materiálu a pomůcek na tyto tábory.

„Byla jsem překvapená, kolik si toho Filípek pamatuje! Celý příběh O královně Ester i s detaily převyprávěl doma taťkovi. Myslím, že to je díky tomu promítání obrázků, že to není rychlý chaotický děj, ale obrázek a čtení,“ uvažovala jedna z maminek- účastnice táboru z minulého roku, která měla zároveň na starost tvoření k příběhům.

Příměstské tábory děláme velmi rádi. Účastníky to baví a nás organizátory také!

Mgr. Magda Mečkovská
Manažerka RC Provázek v Olomouci