Svátek má Jaroslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Závěrečná zpráva významného projektu 2012 „Pomáháme neziskovkám“ pro město Šumperk

Popis realizace projektu

Významný projekt OK „Pomáháme neziskovkám" je realizován v období od 1. 5. 2012 do 30. 4. 2013. Projekt dlouhodobě podporuje činnost neziskových organizací na území celého Olomouckého kraje. Intenzivnější podpora byla soustředěna také na region Šumperska. Neziskové organizace provozují veřejně prospěšnou činnost zejména v oblastech mládeže, kultury, sportu a tělovýchovy, prevencí kriminality a primární prevencí drogových závislostí, zdravotnictví, sociální služby a humanitární pomoci, životního prostředí. Uvedené oblasti jsou vymezeny v pravidlech pro čerpání finančních příspěvků určených na významné projekty Olomouckého kraje v roce 2012.

Účelem významného projektu bylo podpořit schopnost neziskových organizací na území Olomouckého kraje ve využívání grantových podpor.

a) Servisní pracovník pro region Šumperska – zajišťoval přímou konzultační podporu neziskovkám při zpracování žádostí o grantové podpory a navázal tak na činnost z minulého VP 2009, 2010,2011 a 2012 doposud Podílel se na aktualizaci databáze neziskových organizací z regionu Šumperk, také se aktivně podílel na propagaci UNO a spolupracoval velice úzce s představiteli města, propagoval UNO na tiskových konferencích a poskytoval konzultace pro žadatele z řad neziskových organizací o dotace jak z OK tak z města Šumperk, pomáhal při organizaci seminářů o dotacích a jiných seminářů dle potřeb neziskových organizací a snažil se o rozšíření povědomí činnosti UNO nejen v regionu. Finanční příspěvek na činnost pomocníka byl použit v souladu se smlouvou v období od 1. 5. do 31. 12. 2012 na úhradu části nákladů na mzdu pracovníka pro Šumpersko.

Další aktivity spojené s činností pomocníka neziskovek na Šumpersku:

b) Příspěvek pro NNO na vybavení výpočetní technikou a posílení tak schopnosti elektronicky komunikovat, byl zcela využit a významně tak pomohl posílit komunikační kanál k jednotlivým NNO. Zájem o příspěvek je stále velký. Z regionu šumperska obržely příspěvek 3 neziskové organizace.

c) Příspěvek pro NNO na zřízení připojení k internetu byl letos využit NO v plné výši, Příspěvek byl poskytnut neziskovým organizacím, které s námi nyní lépe komunikují – reagují na nabídky seminářů a informací zasílaných pomocí hromadného mailu na členy UNO, dále vznášení hodně dotazů k žádostem o dotace, které se maily vyřizují ze sekretariátu či pomocníky NO.

d) Programové úpravy, design a redakční práce na webových stránkách UNO www.uno-ok.cz se stále vyvíjí a zdokonalují na základě potřeb NO. V současné době jsou neziskovky OK schopny sami si aktualizovat data o své organizaci. Dříve zřízená adresa Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript je NO hodně využívaná včetně systému aktualit, kde mají NO možnost informovat na webu UNO ostatní členy o své činnosti, prezentovat své zájmy, potřeby a pozvánky na akce. Rovněž se nám podařilo zavést službu na webu pro nahlašování se na akce UNO přímo přes web on-line.

e) Vydávání „Bulletinu UNO" nám umožnilo další formou propagovat nejen činnost UNO, ale i činnosti neziskového sektoru v Olomouckém kraji. Bulletin slouží rovněž k informování neziskovek o aktuálním dění v neziskovém sektoru a plní funkci periodika s širokým informačním dopadem. Rovněž pro politické představitele je přehledem o činnosti NO v Olomouckém kraji. Všechny vydání jsou na www.uno-ok.cz . Na šumpersku je několik míst, kde jej široká veřejnost může zdarma získat, kromě přečtení na webu UNO – banner Bulletin.

f) Semináře pro NO

V rámci UNO byly pořádány semináře na různá témata, tyto semináře jsou pro neziskové organizace poskytovány bezplatně. Rovněž finančně podporujeme semináře pořádané a organizované NO, které nejlépe vědí, jaké jsou jejich potřeby, ale na které se jim nedostává dostatek finančních prostředků. Hlavní témata pořádaných seminářů: Neinvestiční a jiné dotace Olomouckého kraje, Grantová problematika, Daňová problematika a semináře NO.

Činnost sekcí

Vzhledem k různorodosti zaměření neziskovek je činnost sekcí v neziskovém sektoru důležitým prvkem činnosti. Sekce založené na základě stejného nebo velmi blízkého zaměření umožňují rychlé a operativní předávání zkušeností a informací, čímž se rovněž posiluje schopnost získávat grantové podpory.

Sekce rovněž umožňují vytváření partnerských nebo sdružených projektů, které mají velkou pravděpodobnost získání podpory. V současné době funguje na velice dobré úrovni činnost krajská sekce hasičské, dále regionální sekce PRKNO (Prostějovská koalice neziskových organizací), sekce přerovská, sekce olomoucká. Na Jesenicku funguje sekce Dobromysl (NO-volný čas a pohyb) a sekce NOSSJ (Neziskové organizace sociálních služeb Jesenicka), s krajskou působností máme rovněž sekci pro rodinu (sdružení Mateřských center z OK) a sekci sociální, která zastupují NO z celého kraje.

V rámci zřízení pomocníka na Šumperku vznikla nově v rámci UNO i sekce šumperská. Všechny sekce se pravidelně scházejí, organizují ve spolupráci s UNO akce pro NO především z jejich oblasti a všechny sekce svůj finanční příspěvek z významného projektu plně využili ve prospěch své činnosti.

Sekce Šumperk díky podpoře UNO OK působí na území Šumperského okresu a úzce spolupracuje s dalšími sekcemi UNO. Sekce Šumperk sdružuje nevládní neziskové organizace se sídlem v okrese Šumperk. V současné době má sekce 8 řádných členů.

Členové sekce se scházejí na pravidelných schůzkách, kde řeší problematiku neziskového sektoru a možnosti spolupráce mezi jednotlivými neziskovými organizacemi v regionu. Součástí činnosti sekce je práce pomocníka, která probíhá dle výše uvedených výstupů a činností. V rámci sekce se často řeší možnosti grantů a dotací, se kterými UNO může pomoci a které jsou pro NO v regionu k disposici. Velmi cenným přínosem sekce pro místní NO je pořádání specializovaných seminářů a školení pro NO, které se zabývají tématy dle potřeb NO.

Hlavním aktuálním cílem je zlepšit komunikaci mezi jednotlivými NNO a posílit ji mezi NO a zástupci města Šumperka. Lze konstatovat, že místní NNO se sjednotily, aby mohly lépe prosazovat svoje požadavky vůči samosprávě a státní správě, s cílem řešit společné problémy, pomáhat si a vystupovat jednotně.

Členové sekce také pravidelně navštěvují semináře, které v Šumperku pořádá UNO. Témata seminářů se každoročně mění v závislosti na potřeby místních NNO a také v závislosti na aktuálním vývoji v NNO sektoru.

Sekce svoji činnost i činnost jednotlivých členů prezentuje při různých příležitostech a v místních médiích. Díky podpoře místních medií mohou NNO svoje články prezentovat bezplatně a veřejnost je tak informována o různých zajímavých akcích pořádaných právě NO v regionu.

Členové sekce pořádají také sami za sebe zajímavé akce pro širokou veřejnost (Šumperský Hafan, semináře NO Bezpečný Šumperk, Celostátní velká výměna zkušeností aj.) Tyto akce proběhly s finanční a propagační podporou UNO OK.

V budoucnu by se sekce měla dále rozšiřovat a získat tak možnost spolupráce s více NNO a společně pořádat různé zajímavé akce.

Další výstupy projektu:

1. Pomoci zájemcům dopracovat projektové náměty, rozpracované v předchozím období (2012) v neziskovém sektoru z regionu Šumperka.

2. Pravidelná jednání 9členného předsednictva UNO s pomocníky neziskových organizací, redaktorem webu a zástupci sekcí i pozvaných hostů probíhala pravidelně jednou za měsíc.

3. Uspořádání setkání zástupců neziskových organizací s představiteli města Šumperk.

4. Rozšíření sekce a zlepšení komunikace mezi NNO v regionu

5. Zhotovení panelů s logy OK, města Šumperk či NO a UNO, dle potřeby pro propagaci akce jednotlivých NO.

 

VYHODNOCENÍ PŘÍNOSU pro město Šumperk a Olomoucký kraj.

Projekt podporuje získávání grantových podpor a dotací pro neziskový sektor jak z grantových podpor Olomouckého kraje ze zdrojů mimo krajský rozpočet tak i z města Šumperk pro neziskové organizace mající sídlo v Šumperku. Při trvalém a všeobecném nedostatku financí pro neziskový sektor jsou takto získané zdroje zajištěním další činnosti tohoto nezastupitelného sektoru. Pro mnohé neziskovky jsou výstupy projektu rovněž pojistkou proti jejich zrušení, ke kterému může dojít v důsledku nedostatku finančních prostředků. Cílem projektu je posílit schopnost NNO tyto granty efektivně využívat a dále se snažit rozšiřovat šíři využívaných finančních zdrojů, mj. soukromého sektoru a dalších samospráv v regionu.

Pokračováním významného projektu „Pomáháme neziskovkám" se budeme snažit na základě potřeb zástupců z řad NNO poskytovat služby, servis a pomoc pro neziskové organizace i nadále a rozšiřovat služby a podporovat činnost pomocníka i v dalších letech.

Díky finanční podpoře z rozpočtu města Šumperk jsme mohli v roce 2012 poskytnou neziskových organizacím z regionu šumperska a okolí servis v podobě pomocníka pro neziskové organizace, který se svým 0,5 úvazkem věnuje potřebám z řad NO. V roce 2013 bychom velice rádi tento úvazek zachovali, neboť nás v oblasti legislativy díky změnám v občanském zákoníu čekají od r. 2014 změny, o kterých je potřeba NO informovat a poté jim pomoci vše legislativně zvládnout, což nebude vůbec lehký úkol.