Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Šumperská sekce

Čtyři rozličné neziskové subjekty "se sešly" v Šumperské sekci UNO OK. Chovatelský spolek Rapotín, TJ Morava Velké Losiny, Sdružení rodičů údolí Desné a o.s. Obnova kulturního dědictví údolí Desné.

Chovatelský spolek sdružuje chovatele drobného zvířectva z celého údolí, TJ Morava Velké Losiny se věnuje práci s koňmi, o které se místní děti s láskou starají a učí se na nich jezdit. Sdružení rodičů vystihuje jeho název - náplní činnosti je snaha pomáhat místní svazkové škole s mimoškolními akcemi a každoročně například spolupořádat školní ples, jehož celý výtěžek jde na akce, soutěže a odměny pro děti. Poslední o.s. sdružuje lidi, kteří se snaží o obnovu drobných chátrajících památek a také pořádají akce navazující na pozapomenuté tradice tohoto kraje, jehož vazby s minulostí byly dílem zpřetrhány.

V loňském roce byly prostředky, které šumperská sekce od UNO obdržela, využity například při těchto akcích jejích členů: Chovatelská výstava drobného zvířectva se odehrála na trávě školního hřiště a návštěvníci obdivovali desítky a desítky králíků, drůbeže i načepýřených holubiček jak z pohádky o Popelce. TJ Morava Velké Losiny pořádala soutěž v drezuře koní a také klání dětských jezdců v parkuru a zručnosti, diváci tu mohli shlédnout i židličkovou soutěž. Sdružení rodičů údolí Desné uspořádalo 2. ročník akce "Dávný dvůr", na které byly soutěže pro děti inspirovány historií a zemědělskými činnostmi tak, jak se dělávaly kdysi, nechyběly ani jízdy dětí na koních a bujará projížďka kočárem. Velkou odezvu u dětí měl také rozsvícený Svatomartinský lampionový průvod a ze sportovního soudku zmiňme mezi více soutěžemi například florbalový turnaj pro žáky z 4.-6. tříd celé svazkové školy, který se konal v tělocvičně v Rapotíně na jaře 2012 a každé družstvo si díky podpoře UNO odneslo doslova koš plný dobrot. Z akcí sdružení Obnova kulturního dědictví údolí Desné je v regionu nejznámější srpnová Pekařovská pouť s mezinárodním setkáním flašinetářů, lidovými řemesly, Mší Svatou, krojovanými tanečníky, auty veterány, cimbálovou muzikou... no prostě pouťovým veselím v jindy tichém a pozapomenutém koutě jesenických hor.

Každé sdružení šumperské sekce má trochu jiný směr zájmu, ale přesto lze s potěšením konstatovat, že spolupracují a pomáhají si. Chovatelé zajišťují odborné vedení školního kroužku, TJ Morava vozí děti na koních v rámci rodičovského "Dávného dvora", kde "Obnova kulturního dědictví údolí Desné" podporuje historickou autenticitu dětských soutěží dobovými podklady a fotografiemi.

Spolupráce mezi sdruženími je také podporována společným členstvím v UNO OK, za jejíž podporu a příspěvky děkujeme, neb nám pomáhají v činnosti oficielně zvané nezisková, která však zúčastněným poskytuje ten dobrý pocit, který je k nezaplacení...