Svátek má Zikmund
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zpráva o činnosti hasičské sekce UNO za rok 2012

janky-2012Činností hasičské sekce UNO OK je již téměř šestým rokem rozvoj a podpora aktivit, na které se již v současné době nedají z jiných zdrojů zajistit finanční prostředky. Ve spolupráci s vedením krajského sdružení a jednotlivých okresních sdružení se snažíme finance přidělené z rozpočtu UNO na činnost sekce spravedlivě rozdělit do všech okresů našeho kraje, a to především na aktivity podporující naši hasičskou mládež. Můžeme tak zajistit drobné ceny za umístění 1) ve výtvarné a literární soutěži Požární ochrana očima dětí na okresní a krajské úrovni, 2) ceny pro mladé hasiče za jejich sportovní výkony v soutěžích celostátní hry PLAMEN do všech okresů, 3) ceny na již vyhlášené soutěži na celorepublikové úrovni Šumperský Soptík.

Rovněž se podílíme na organizaci a přípravě seminářů zaměřených na propagaci UNO (bloky, složky) v našem kraji, snažíme se neustále rozšiřovat naše vědomosti o dotacích z krajských a jiných zdrojů měst a pravidelně vzděláváme vedoucí, rozhodčí, vedoucí pracovníky a funkcionáře či pokladníky a hospodáře. Podporujeme i aktiv zasloužilých hasičů.

Díky grantům UNO na internet a počítač byl poskytnut několika sdružením příspěvek a mohla se tak zlepšit vzájemná komunikace a pružnost v předávání informací.

Rovněž díky pomoci a zajištění log pro naše sbory, jsme mohli efektivně splnit podmínky smluv o dotacích a propagovat tak Olomoucký kraj, který byl naším finančním partnerem při pořádání jednotlivých akcí.

Poděkování patří i celému předsednictvu UNO, které akci v našem regionu „Olomoucký drak“ finančně podporuje. Letos již proběhl v září VI. ročník, kterého se zúčastnilo cca 300 závodníků nejen z našeho kraje.

I v loňském roce proběhl hasičský tábor, tentokrát pod záštitou OSH Olomouc, kterého se účastnilo celkem 96 dětí a tým 16 zkušených vedoucích.

Díky webovým stránkám www.uno-ok a Bulletinu UNO mohou jednotlivá sdružení hasičů zdarma informovat o svých bohatých aktivitách své široké okolí a příznivce hasičského sportu. Silná členská základna jak mladých hasičů a jejich vedoucích, žen i mužů, tak hasičů dobrovolně pracujících jako členů výjezdových jednotek našeho Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje, máme zkrátka co široké veřejnosti nabídnout – vhodné využití volného času nejen pro mládež, členy do sportovních týmů, získávání nových členů do výjezdových jednotek a jiné. Více na www.dh.cz .

Význam finančního příspěvku poskytnutého z grantu UNO hodnotíme pro hasičskou sekci jako velice přínosný, jelikož tak můžeme podpořit a uspořádat více aktivit - semináře, školení, a především pro naše nejmenší mladé hasiče v našem kraji zajistit i nějakou tu odměnu za hasičské soutěžení a za to opravdu moc děkujeme! Více o hasičském táboru a činnosti na www.uno-ok.cz hasičská sekce.

 

Mgr. Marcela Vystrčilová

vedoucí hasičská sekce UNO OK