Svátek má Jaroslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Seminář „Divácké násilí“

Ze zkušeností a podnětu představitelů složek IZS okresu Šumperk při zajišťování bezpečnosti při rizikových sportovních utkáních a současných vzrůstajících "nežádoucích projevech diváků a návštěvníků při akcích na okrese Šumperk, kterých se zúčastňuje větší počet osob se rozhodli Bezpečný Šumperk o.s., DDM a ZpDVPP Vila Doris, Policie České republiky a Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje uspořádat seminář pod názvem "Divácké násilí".

Na základě osobních kontaktů se podařil oslovit a získat pro exkluzivní vystoupení na semináři experty z řad Policie ČR, kteří tuto problematiku v rámci České republiky i v rámci mezinárodních spoluprací řeší.

Uvedení odborníci mají velké zkušenosti z uvedené oblasti nejenom z „národních úrovní“, ale také z akcí úrovní „okresního“ charakteru, kam se nám v poslední době problematika „diváckého násilí“ přesouvá.

Projevy diváckého násilí v České republice nejsou pouze u nejrozšířenějších sportů jako je např. fotbal nebo hokej, ale objevuje se již i u méně „masových“ sportů a společenských akcí.

Seminář byl samozřejmě doplněn o zkušenosti od představitelů složek Integrovaného záchranného systému okresu Šumperk.

Ve čtvrtek 29. listopad 2012 se v Komunitní centrum rozvoje lidských zdrojů („KOMÍN“) v Šumperku sešlo více než 40 předem přihlášených zájemců o účast na semináři. Jednalo se zejména o pracovníky z cílových skupin, pro které byl tento seminář směřován, a to z oblasti státní správy, samosprávy, základních i středních škol a organizátorů sportovních, veřejných a společenských akcí.

V úvodu semináře byli přítomní seznámeni s definicí, historií, vývojem a projevy diváckého násilí obecně. Následovalo krátké seznámení se současnou situací v České republice (historie, vývoj, aktuální stav v problematice diváckého násilí). Nebyla také opomenuta role a postup státu a dalších aktérů proti diváckému násilí z úrovně Policie ČR, sportovních svazů, pořadatelů a spolupráci při velkých sportovních akcích. Krátký blok se také věnoval mezinárodní spolupráci na úrovni EU, mezinárodních sportovních svazů a spolupráci při velkých sportovních / veřejných akcích.

Závěr semináře byl zakončen předáním konkrétních zkušeností z akcí s projevy diváckého násilí na okrese Šumperk a předáním informací k podpoře organizace, včetně odkazů na příslušné předpisy a postupy od představitelů Policie ČR - Územního odboru Šumperk a Hasičského záchranného sboru - Územního odboru Šumperk.

Po zajímavé vzájemné diskuzi účastníků s přednášejícími semináře byl seminář ukončen. Každý z přítomných obdržel také osvědčení o absolvování semináře.

Seminář byl zcela organizován v režii občanského sdružení Bezpečný Šumperk o.s. za výrazné podpory Domu dětí a mládeže a zařízení pro vzdělávání pedagogických pracovníků Vila Doris, Policie České republiky (Policejního prezidia i Územního odboru Šumperk), Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje - Územního odboru Šumperk, HOKEJ ŠUMPERK 2003 s.r.o., Olomouckého kraje a Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje.