Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Na svatého Martina bývá dobrá peřina

svatomartinska-slavnostA co ještě? Rohlíky, světélka, lampiony a čokoládové podkovy. Nevěříte? Měli jste být 12. listopadu na Martinské slavnosti.

Když se do jesenických ulic vplížila tma, před vodní tvrzí se roztančila záhadná světélka. Nejprve zablikala nesměle, ale pak jich bylo více a více. Desítky. To přicházeli rodiče s dětmi na tradiční Martinskou slavnost pořádanou Sdružením pro alternativní vzdělávání a MC Krteček v Jeseníku.

A jak začít nejlépe? No přece příjezdem svatého Martina. Už to všichni slyší, podkovy cvakají na dláždění a je tu jezdec na bílém koni. Ano, je to svatý Martin. Náhle však zastavuje a sklání se u žebráka, který se choulí u hradního mostu. Vytahuje meč a svůj vyšívaný plášť roztíná na dvě části. Jednu podává nebohému žebrákovi, druhou si přehazuje přes ramena a mizí v houstnoucí tmě. Z dáli je slyšet jen klapot podkov. Dětem se tají dech. Byl to opravdu Martin?

Po úvodní scénce v podání malých herců se všichni svorně pustili do martinských rohlíků. Ty byly. Ale pozor, takový rohlík chutná jenom tomu, kdo se o něj podělí. Martin se přece také dokázal rozdělit.

Po vydatném posilnění vyrazil průvod s lucerničkami a lampiony kolem kostela směrem a pak zpět novému sídlu mateřského centra na Zámeckém náměstí. Zde Martin zanechal pro každého malé překvapení. Kdo se ale chtěl vydat k tajemnému stromu, musel nejprve vyrobit jednoduché krmítko pro ptáčky. Malí i velcí natírali papírové roličky, a často nejen je, medem, aby je mohli obalit v nachystaném zrní.

Cestu k tajemnému stromu ozařovaly svíčky a zahrada vypadala kouzelně a tajuplně. Výměnou za krmítko si děti odnášely čokoládové podkovy. Ani rodiče nepřišli zkrátka. Tradiční jablečný punč opět slavil úspěch.

Svatomartinskou slavnost navštívilo sedm desítek dětí a přibližně osmdesát rodičů. Na bezpečnost dohlídla Městská policie Jeseník, koláče věnovala Selská pekárna a finančně akci podpořila Unie neziskových organizací. Všechno bylo, jak má být. Jen ten sníh některým chyběl. Však on ho Martin pošle včas. Nebojte.