Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK A JEHO DOPAD NA NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE

Seminář č. 201205 NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK A JEHO DOPAD NA NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE

Cílová skupina: Nestátní neziskové organizace Olomouckého kraje
Datum: středa 5. prosince 2012 (10:00 – 16:00)
Místo: Oblastní unie neslyšících Olomouc, Jungmannova 25, Olomouc velký sál v přízemí s bezbariérovým přístupem GPS 49°35'23.470"N, 17°16'16.953"E
Lektorka: Ing. Jolana Turnerová, Spiralis, o.s.
Cena: pro všechny je školení zdarma (drobné občerstvení zajištěno)

Vážení,
dovolujeme si Vás nebo Vašeho zástupce z neziskové organizace pozvat na celodenní seminář, který pro Vás připravila Unie nestátních neziskových organizací ve spolupráci s Olomouckým krajem a o.s. SPIRALIS.

Přihlášku vyplňte nejpozději do 30. 11. 2012 ZDE.

Vzhledem k omezené kapacitě velkého sálu, budou všichni přihlášení nejpozději do 3.12.2012 informování, jestli byli vybráni na tento termín či zařazeni do pořadí pro opětovné konání semináře. O pořadí rozhoduje datum přijetí přihlášky či nahlášení se přes web UNO www.uno-ok.cz

Popis semináře

Téma:     Nový občanský zákoník a jeho dopad na NNO
Ve Sbírce zákonů byl zveřejněn zákon 89/20121 Sb., občanský zákoník, který vstoupí v platnost k 1. 1. 2014. Jedná se o zcela nový občanský kodex, předpis soukromého práva.
S výjimkou církevních subjektů se dotýká všech nestátních neziskových organizací.

Největší změny čekají občanská sdružení poskytující v současné době sociální služby.

Od účinnosti nového občanského zákoníku, tj. od 1. 1. 2014 se stávající občanská sdružení stanou automaticky „spolkem“. Na základě občanského zákoníku budou muset upravit své stanovy nebo se ta, která poskytují služby veřejnosti, budou transformovat na „ústavy“ nebo „sociální družstva“.

Řada občanských sdružení a jejich organizačních jednotek s právní subjektivitou působících v sociálních službách již nyní zakládá obecně prospěšné společnosti a na ně smluvně převádí služby (s výjimkou sociálních služeb, které jsou nepřevoditelné), majetek, projekty, klienty, zaměstnance.  Pokud bude schválena novela zákona č.248/1995 Sb. (v současné době v 2. čtení v Poslanecké sněmovně), občanská sdružení se budou moci přímo transformovat na obecně prospěšné společnosti.
Obsah:
1.    Výčet veškerých změn, které přináší nový občanský zákoník pro nestátní neziskové organizace
2.    Právní subjekty dle nového občanského zákoníku (spolky, ústavy, sociální družstva, nadační fondy aj.)
3.    Status veřejné prospěšnosti dle nového občanského zákoníku
4.    Stávající občanská sdružení a jejich možnosti do budoucna, kritéria pro rozhodování o budoucí právní formě
5.    Odpovědnost členů statutárních a volených orgánů NNO