Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Pekařovská pouť představí píšťalový flašinet z technického muzea

Kolbuv-flasinet-z-TM-v-BrneOsada Pekařov již po deváté ožije Pekařovskou poutí. Pořadatelé slibují i letos pestrý program spojený s nádechem historie a duchovním rozměrem. Akce se bude konat také ve Velkých Losinách a Hanušovicích ve dnech 17. a 19. srpna. Stěžejní část se odehraje v sobotu 18. srpna v Pekařově. Součástí bude třetí Mezinárodní setkání flašinetářů. Letos se v regionu rozehrají stroje z Česka, Francie, Německa, Polska, Slovinska a Švýcarska.

„O rozšíření pouti do několika dnů a na více míst jsme začali uvažovat již v roce 2009 společně s panem Volným ze Severočeského muzea v Liberci. Vznikla totiž myšlenka na uspořádání turné flašinetářů v Čechách a na Moravě, postupně by účinkující hráli v Liberci, Pekařově a Brně. V našem regionu se nám podařilo navázat spolupráci s Ruční papírnou Velké Losiny a s Hostincem Na Rychtě v Hanušovicích, na obou místech se pouť a setkání flašinetářů uskutečňuje již třetím rokem. Díky několikadennímu festivalu můžeme od roku 2010 zvát i zahraniční flašinetáře, a proto v letošním roce proběhne již 3. Mezinárodní setkání flašinetků,“ objasnil Martin Černohous z občanského sdružení Obnova kulturního dědictví údolí Desné, které každoročně pouť pořádá.

A proč právě mezinárodní setkání flašinetářů? V Pekařově se před 2. světovou válkou vyráběly v dílně Franc Kolb&Söhne varhany a flašinety. Původně zemědělec Franz Kolb dokázal svojí pílí a hudebním talentem vybudovat světoznámou továrnu, která zásobovala svými výrobky celou Evropu i svět. O množství a kvalitě vyrobených nástrojů svědčí mimo jiné i velký počet dochovaných flašinetů v muzejních i soukromých sbírkách nejenom u nás, ale i v zahraničí. „Vlastivědné muzeum v Šumperku nám na pouť půjčovalo flašinet vyrobený v Pekařově až do té doby, než se v roce 2006 do Pekařova začali sjíždět flašinetáři z Čech a Moravy. A od roku 2010 i ze zahraničí.,“ poznamenal Černohous. Kolbovy flašinety mohou obdivovat také návštěvníci Pekařovské pouti, jeden z nich, velký píšťalový flašinet bude přivezen z Technického muzea v Brně.

Na své si v rámci pouti přijdou i milovníci místní historie a vlastivědy. Organizátoři představí historický kroj Podesní, tedy typický oděv obyvatel údolí řeky Desné. „Tradiční historický kroj Podesní, tak jako všude jinde, je odrazem geografických a klimatických podmínek dané oblasti, vychází z hospodářských možností lokality a odráží sociální postavení nositele oděvu,“ vysvětlil Martin Černohous a dodal: „Z těchto pravidel vychází i podoba kroje Podesní - jednoduché, střídmé součásti dámského a pánského oděvu plní především užitné požadavky svého majitele. Zajímavý je například kroj kolem roku 1900, kdy dámy nosily vysoký zlatý čepec se dvěma dlouhými stuhami a páni měli tříhranný klobouk.“

Myšlenka uspořádání Pekařovské pouti souvisí s rekonstrukcí kaple Nanebevzetí Panny Marie v Pekařově. O prázdninách roku 2003 přišli skauti pražského oddílu Hiawatha s nápadem pokusit se zachránit kapli v Pekařově před zkázou. Výsledkem vstřícné reakce duchovního otce farnosti Velké Losiny a místních dobrovolníků byla několikadenní brigáda. A aby se záměr opravy kaple dostal na veřejnost, byl uspořádán 15. srpna benefiční koncert. „Jen tak mimochodem jsme později zjistili, že kaple v Pekařově je zasvěcena Nanebevzetí Panny Marie, které je slaveno právě 15. srpna. Jaký další silnější impuls bychom chtěli pro myšlenku obnovy kaple? Co jiného by mohlo podpořit záměr znovuobnovit pouť v Pekařově,“ dodává Černohous.

Občanská iniciativa si tak získala příznivce nejen v údolí Desné, ale i v zahraničí. Letos se návštěvníci mohou těšit stejně jako v předchozích letech na pěší pouť do Pekařova a Mši svatou v opravené kapli. Na programu jsou hudební a taneční vystoupení folklorních souborů, chybět nebudou řemeslné stánky, produkce „potulných“ flašinetářů na různých místech Pekařova, soutěže pro děti či výstava historických vozidel.

Na pořádání Pekařovské pouti se podílí Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu, obec Jindřichov, Penzion Pekařov, Římskokatolická farnost Velké Losiny a Veteran Klub Severního Pomoraví.