Svátek má Radomír
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Neziskovky zpovídaly kandidáty do sněmovny

kotlik4Olomouc – Čemu se politici smějí, když hovoří jejich rivalové? Co konkrétně Zemanovci myslí heslem „Zastavili jsme Kalouska“? I takové dotazy padaly na Předvolebním kotlíku, diskusi, kterou už tradičně pořádá Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK) před každými volbami. Do velkého sálu olomouckého magistrátu tentokrát přišlo debatovat devět krajských lídrů nebo zástupců politických stran, které se ucházejí o hlasy voličů v nadcházejících parlamentních volbách.

Diskuse se zúčastnili Jitka Chalánková z TOP 09, Milan Feranec za ANO 2011, Roman Váňa z ČSSD, Alexander Černý z KSČM, Marian Jurečka za KDU-ČSL, Martin Škabraha za Zelené, Martin Novotný z ODS, Jiří Pospíšil za Zemanovce a Petr Bajgar z České pirátské strany.
Jelikož mezi diskutujícími byli i ostřílení parlamentní matadoři, vybídl je moderátor a politolog Pavel Šaradín nejprve k tomu, aby zhodnotili, čím byli Olomouckému kraji za poslední tři roky prospěšní. Poslanci napříč politickým spektrem, od komunisty Alexandra Černého přes sociálního demokrata Romana Váňu až po Jitku Chalánkovou z TOP 09 se paradoxně nejprve shodli na jednom velkém neúspěchu. Nedokázali totiž zabránit zrušení vojenské letecké základny v Bochoři u Přerova a také velitelství společných sil v Olomouci.
Pokud jde o úspěchy, opoziční ČSSD se podařilo prosadit opatření, díky němuž tři procenta z povinného ručení dostanou záchranné složky. Jen sbory dobrovolných hasičů tak ročně získají 150 milionů korun na techniku a vybavení. Jitka Chalánková z vládnoucí TOP 09 zase tvrdí, že pomohla odložit předání financování sociálních služeb krajům, které na to podle poskytovatelů služeb nejsou připraveny.

Lídr kandidátky občanských demokratů a primátor Olomouce Martin Novotný na příkladu boje proti rušení vojenských základen ukázal, že když jde o něco důležitého,dokáží se politici spojit navzdory svým stranickým legitimacím. Lobby, kterou představovali dosavadní zástupci Olomouckého kraje v parlamentu, však považuje za nedostatečnou. O problémech Olomouckého kraje podle něj není v Praze slyšet tolik, jako o těch z jiných regionů. „Měli bychom společně vytvořit daleko silnější lobby pro region střední Moravy,“ apeloval na Předvolebním kotlíku Novotný. V Jiřím Pospíšilovi, dvojce na krajské kandidátce SPOZ, však spojence nenašel. „Nejdu bojovat s Ostraváky a Pražáky, ale za to, aby se dobře žilo v celé České republice,“ podotkl Pospíšil.
„Zajímalo by mě, čemu se smějete, když mluví jiní,“ položil neobvyklý dotaz první z posluchačů debaty. „Mně vyloudil úsměv na tváři pan Jurečka. To, co předvedl, je normální předvolební rétorika, nenechte se zmást takovými nesmysly,“ obul se Jiří Pospíšil z SPOZ do lidoveckého lídra Mariana Jurečky, jenž připomněl kauzu kolem jednoho z hlavních volebních taháků Zemanovců - petice za přijetí zákona o přiznání původu majetku a příjmu.

Další dotazy byly malou sondou do problémů Olomouckého kraje. Lidi trápí načerno stavěné větrné elektrárny, slabá vymahatelnost práva či nízká společenská odpovědnost podnikatelů. To, co asi nejvíce pálí samotné Olomoučany, je plánovaná stavba mrakodrapu v areálu Šantovky. Tato otázka rozproudila debatu i emoce natolik, že nebýt moderátora Pavla Šaradína, o ničem jiném by se už nediskutovalo. Jelikož k otázce sedmdesátimetrového věžáku se budou konat další  diskuse, nechali se všichni přemluvit, aby se debata vrátila k volbám. Politici tak ještě stihli shrnout, proč volit právě jejich stranu. Vyzdvihnout jeden jediný důvod, jak to chtěl tázající se architekt Tomáš Pejpek, však dokázal málokdo.    (red)

kotlik1kotlik2