Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zábřežská Charita převezme nový sociální automobil

soc auto 1Bezmála čtyřiceti znaky a logotypy firem bude opatřen nový dodávkový automobil, který začne od poloviny května pravidelně rozvážet obědy seniorům a nemocným na Postřelmovsku.

Na slavnostní akci, která proběhne ve středu 14. května od 14 hodin u Katolického domu v Zábřehu, převezme zábřežská Charita z rukou zástupců reklamní agentury Kompakt s.r.o. klíče od nového automobilu Renault Kangoo. „Nový vůz nahradí  již dosluhující Škodu Felicii, kombík je v provozu už 14 let, trpí korozí karoserie a na tachometru má najetý necelý čtvrtmilion kilometrů,“ popsal realitu a důvod pro zapojení do projektu „Sociální automobil“ ředitel Charity Zábřeh Jiří Karger: „Významná bude také provozní úspora – nové vozidlo znamená takřka žádné náklady na opravy, moderní motory přináší nižší spotřebu pohonných hmot, celkově očekáváme zhruba o 1,50 Kč levnější provoz v přepočtu na každý ujetý kilometr. Při ročním nájezdu auta 18.000 kilometrů je to pro nás velká pomoc a jsme za ni vděčni.“

Předností nového auta bude především velký nákladní prostor se snadnou přístupností zezadu i z boku a výše postavená střecha. Pracovnice pečovatelské služby, pro něž je vozidlo určeno, tak budou moci pohodlněji manipulovat s jídlonosiči, v nichž na Postřelmovsku obědy rozváží aktuálně třiceti osmi klientům.

Hlavní myšlenkou celorepublikového projektu „Sociální automobil“ je snaha pomoci organizacím poskytujícím sociální služby obnovit vozový park prostřednictvím reklamy místních firem. V případě tohoto vozidla se k podpoře Charity rozhodlo třicet devět firem, a to především ze Zábřežska, Postřelmovska a Mohelnicka. Dodávkové vozidlo, na které firmy mohly přispět od listopadu loňského roku, dostane Charita do nájmu za symbolickou jednu korunu, sama bude hradit jen provozní výdaje. Se sociálním automobilem má tato nezisková organizace již bezmála šestiletou zkušenost, první vozidlo převzala na podzim roku 2008, rozváží jím obědy a zajišťuje pečovatelskou službu na Štítecku.

Součástí slavnostního předání bude také představení středisek Charity Zábřeh v malém sále Katolického domu. „Akci chceme pojmout trochu jako den otevřených dveří a ve zmenšeném měřítku ukázat to, co Charita dokáže a co může nabídnout jak potencionálním uživatelům služeb, tak jejich rodinným příslušníkům,“ přiblížila program akce za organizátory Jana Skalická. Pracovníci Charity tak spolu s uživateli služeb představí některé z činností, které v rámci denního programu probíhají na střediscích – tkaní, výrobu polštářků; ukázku čtení v Braillově písmu; seznámení s obvyklými i méně známými zdravotními pomůckami či představí některé probíhající projekty.

„Protože se jedná o výjimečnou událost, chceme na ni pozvat také návštěvníky z řad veřejnosti a o slavnostní okamžiky se s nimi podělit,“ pozvala na závěr Jana Skalická.

Jana Skalická, propagace, tel. 736 509 431