Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Na Ukrajinu jedou pracovníci Charity

charita(Olomouc) Z Olomouce dnes na Ukrajinu odjel tým pracovníků nejen Charity ČR, ale také Slovenské katolické charity. Úkolem je monitoring aktuálně probíhajících aktivit a rozvoj další pomoci lidem, zasaženým dopady nepokojů. Kromě Kyjeva pomoc Charity směřuje také do regionů: Ternopil, Lviv, Ivano-Frankivsk a Černivci, kde má Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) své partnery, kteří potřebné vyhledávají a pomáhají jim. Kromě finanční podpory byla na Ukrajinu zaslána zásilka obsahující tisíc ks zdravotních lékárniček a zdravotních rukavic. Charita ČR prosím veřejnost o finanční podporu další pomoci.

 „V regionu Kolomyia rodina se třemi dětmi přišla při střelbě odstřelovače v Kyjevě o tatínka. Nejmladšímu dítěti je pouze rok. Charita v Kolomyi se po zjištění tohoto případu o rodinu začala starat. Jsou s ní v kontaktu a pomáhají jim řešit problémy, které tato tragická událost způsobila.“ popisuje P. Rostislav Strojvus, koordinátor projektů ACHO na Ukrajině. „To je jen jeden z konkrétních případů. Naši tamní charitativní partneři vyhledávají další potřebné a stejně tak, jako u této rodiny, se snaží najít konkrétní způsoby pomoci.“

Na Ukrajině ACHO dlouhodobě podporuje budování sítě charitativních organizací a zařízení. Právě ony nyní pomáhají těm nejpotřebnějším. Skrze tyto partnery Charita ČR realizuje svou pomoc. Pracovníci partnerských organizací vyhledávají ty, které současná krize ohrožuje.

„I když už události na Ukrajině nemají mediálně revoluční dynamiku, tak pro zraněné, nemocné, pozůstalé či rodiny nezvěstných přichází ta nejtěžší doba.“ vysvětluje P. Strojvus. „Nechceme se zaměřovat jen na Kyjev. Demonstrující totiž nebyli jen z Kyjeva, ale i z jiných regionů. Naše cesta a aktivity tedy míří i mimo hlavní město.“ dodal před svým odjezdem.

Kromě zraněných a mrtvých, o kterých se dost mluví, jsou ale také desítky nezvěstných lidí. I jejich rodiny jsou v zoufalé situaci a potřebují pomoc.

Následkem zranění přišli lidé o zrak, ale také o končetiny apod. Charita se snaží najít způsob, jak pomoci přímo jim.

Sekundárním problémem situace na Ukrajině je dopad na organizace pomáhající sociálně potřebným. Velké množství finančních zdrojů od dárců se přesunulo na pomoc demonstrantům. Sociální projekty a jejich klienti se tím dostávají do velmi těžkých problémů.

Do nynější pomoci Charity ČR se zapojuje i Slovenská katolická charita, jejíž pracovník se účastní této společné cesty.

Již minulý týden zaslané rukavice a lékárničky přijalo zdravotnické zařízení řeckokatolického biskupství v Kyjevě, které pomáhá ošetřovat zraněné, jimž se nedostávalo pomoci.

Charita ČR pokračuje ve finanční sbírce na pomoc Ukrajině. Do sbírky lze přispět dárcovskou SMS ve tvaru DMS UKRAJINA, na číslo 87 777. (Cena jedné DMS je 30 Kč. Z této částky Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.) Dar je možné odeslat také na sbírkový účet 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104.

Zároveň jsou také v sídle Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ul. 6. k dispozici sběrací listiny. Charita tak nabízí veřejnosti v Olomouci, aby do sbírky mohla přispět i v hotovosti.

Tisková zpráva:

Marek Navrátil, tiskové odd. ACHO, tel: 739 52 62 78