Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Po více než roce se znovu sejdou dramacentra ze všech koutů republiky, tentokrát v Olomouci

divadloNa Druhém setkání dramacenter 21.–23. února 2014 si budou vyměňovat zkušenosti s divadlem ve výchově členové nejrůznějších dramacenter z celé republiky, ale vítáni jsou i zájemci z řad veřejnosti.

Divadlo ve výchově je edukačně zaměřený typ divadla, jehož hlavním cílem je formovat účastníky a přinášet jim nové zkušenosti pomocí přímého zážitku.

Součástí akce je dvoudenní workshop v Dramacentru Sdružení D (tř. 17. listopadu 43) s maďarským lektorem budapešťského dramacentra Káva Gáborem Takácsem, který se s účastníky podělí o vlastní dlouholetou praxi s dramatem ve výchově. „V sobotu a v neděli chystáme workshop, který bude zaměřený jednak prakticky, ale tak trochu i teoreticky. S panem Takácsem si projdeme dramatickým programem, o kterém pak budeme mít dostatečný prostor diskutovat. Na plánu jsou také filmy o projektech divadla ve výchově,“ prozradila Magdaléna Strejčková ze Sdružení D, které Setkání organizuje.

Ale i páteční program bude nabitý – od rána až do večera budou moci návštěvníci Setkání čerpat inspiraci při ochutnávkových hodinách, které budou probíhat přímo s dětmi v Dramacentru a v Uměleckém centru UP v divadelním sále K3.

Své divadlo fórum přijede představit pražská Divadelta. Divadlo fórum má diváky vyburcovat k chuti řešit zobrazovaný problém jinak, než jak jej řešil hrdina. Pražská Divadelta se s námi pustí do tématu alkohol. SDV Labyrint SVČ Lužánky Brno nám dají nahlédnout do příběhu dědy Tomáše a jeho vnoučat, která se nechtějí smířit s tím, že by měli všichni senioři opustit město. Dramatický program pro 1. stupeň ZŠ pomáhá dětem uvědomit si, co všechno pro ně jejich blízcí i přes jejich pokročilý věk znamenají. Z ostravského Divadla loutek k nám doputuje workshop s netradiční tematikou – co všechno se může stát loutkou? A domácí Sdružení D představí nový program z vlastní dílny, tentokrát na téma rozvoj čtenářství v prvních ročnících ZŠ. Malí školáci si pohrají s knihou poezie Kam až smí smích olomouckého rodáka Radka Malého.

Sdružení D, pořadatel akce, je přední organizací v Olomouckém kraji, která se zabývá výchovnou dramatikou v oblasti primární prevence rizikového chování a v oblasti osobnostního rozvoje. Vzdělává děti, mládež i dospělé interaktivními vzdělávacími metodami – především metodami tvořivé dramatiky, která je prostředkem k rozvoji osobnosti, sociální komunikace, sociální inteligence a múzičnosti dětí a mládeže. Pořádá workshopy v oblasti dramatické výchovy a divadla a také semináře interaktivních vzdělávacích technik pro pedagogy.

Sdružení D je jedním ze zakládajících členů Asociace Dramacenter ČR. Těchto komunitních kulturních a vzdělávacích center zabývajících se dramatickou výchovou ve všech jejích podobách sdružuje asociace celkem šest (Sdružení D Olomouc, Divadlo loutek Ostrava, ostravské dramacentrum THeatr ludem, Labyrint – studio dramatické výchovy z Brna, Johan o. s. z Plzně, pražské Centrum tvořivé dramatiky, Divadelta Praha a Divadlo Drak). Jejím cílem je aktivně napomáhat využívat potenciál dramatického umění ve výchově a vzdělávání pro kulturní a občanský rozvoj osob žijících v ČR.

Pokud máte zájem se Setkání Dramacenter účastnit, navštivte prosím  http://www.sdruzenid.cz nebo kontaktujte Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .