Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Štědrý večer opět ve Fontáně

DSCN1977Čtyřiadvacátého prosince se uskutečnily čtyřiadvacáté „Vánoce pro osamělé“ v olomouckém Středisku SOS pro vzájemnou pomoc občanů. Do obou provozoven - v Rooseveltově a v Praskově ulici – přicházeli po celý advent ti, kdo mají srdce na pravém místě a svými dárky chtěli udělat radost nemocným či nemohoucím seniorům. Přinášeli vánoční cukroví, čaje, kávy, vitamíny, trvanlivé potraviny, hygienické i psací potřeby, kalendáře a jiné drobnosti. Z těch pak pracovníci a dobrovolníci střediska – sloužícího už od roku 1990 jako prostředník mezi dárci a obdarovanými - nachystali 105 balíčků, a potom je i sami roznášeli na konkrétní adresy.

Další vánoční balíčky byly určeny pro účastníky tradičního štědrovečerního posezení, o které byl předběžně projevován zájem tentokrát už od září („Bude to letos zase v parku ve Fontáně u fontány? Bude pozvánek dostatek?“).

Při těchto každoročních setkáních s lidmi bez vlastního rodinného zázemí nejde ani tak o klasické štědrovečerní pohoštění se smaženým kaprem, vánočkou či závinem. Jde více o vánoční atmosféru, o společné zamyšlení nad smyslem Vánoc, o rozhovor a přátelské posezení. Jde o příležitost zazpívat si starobylé koledy a snad i zavzpomínat na dávné události. Jde o možnost popovídat si i s duchovním, nejen o problémech každodenního nelehkého života. Jde o radost a o naději.

Při letošním, v pořadí už čtyřiadvacátém vánočním programu Střediska SOS, se takto spolu aspoň trochu potěšilo, a vlastně i navzájem obdarovalo, přes čtyřicet srdcí, otevřených pro přijetí betlémského Dítěte.

Upřímné poděkování patří všem, kdo se o to zasloužili.