Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Vedení unie neziskovek se sešlo v půlce podzimní etapy činnosti

IMG 4139Listopadové jednání předsednictva Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK) se konalo ve čtvrtek 7. 11. na pozvání sdružení OK4EU v jeho prostorách v mrakodrapu RCO u olomouckého nádraží.

První část patřila informacím o činnosti UNO OK v měsíci říjnu a vedla ji Marcela Vystrčilová. V uplynulém období projevily zájem o členství tři organizace, byly bez výhrad přijaty a v současnosti tak „nové“ UNO OK sdružuje 190 neziskovek z Olomouckého kraje.

Před parlamentními volbami proběhl v Olomouci tradiční Předvolební kotlík, ale podle hodnocení předsednictva nebyl tentokrát zrovna ukázkový. Pro příště musí být Kotlík dynamičtější a více zaměřený na neziskový sektor a jeho problémy, žádná tichá a poklidná debata. Nejbližší příležitost, kdy si vyzkoušet Kotlík jinak, bude nejpozději na podzim 2014, kdy proběhnou volby do obecních a městských zastupitelstev.

V říjnu také cestovaly Marcela s Hankou Kroupovou do Prahy, kde na konferenci „Měníme věci kolem nás“ prezentovali poslání UNO OK a její faktickou činnost a odjížděly spokojeny s reakcemi publika. Z tohoto setkání se rýsuje spolupráce v oblasti vzdělávání neziskovek od o. s. Spiralis, také podle přítomné náměstkyně libereckého primátora je UNO OK jako samosprávné sdružení NNO inspirací pro severočeské neziskovky.

Ani nabídka vzdělávání pro členy i nečleny UNO OK nezůstala ležet ladem. Hynek Pečinka vedl dobře hodnocený seminář přibližující změny občanského práva, které se od příštího roku dotknou neziskových organizací. Rovněž seminář o Evropských dotacích vedený Evropskou rozvojovou agenturou byl kvitován s úspěchem. Dne 26.11. se připravují semináře zaměřené na sociální sítě jako Facebook, práce s poštou a jiné.

Novinky z Prostějovské sekce zmínila Stanislava Rotterová. Prostějovské Informační centrum pro mládež má novou posilu, francouzskou studentku na Evropské dobrovolné službě. Nabízí především pro děti a mládež dvouhodinový workshop na téma Evropa a Evropská unie. Stačí si zavolat do ICM a domluvit se. Aktivní jsou se svou sekcí také hasiči, kteří se školili v Jánských Koupelích kromě jiného i na téma krajské dotační tituly.

Za pozornost také stojí už tradiční aktivita Dobrovolnické sekce, která právě odstartovala informační kampaň k 3. ročníku oceňování dobrovolníků v Olomouckém kraji cenou Křesadlo. Samotné slavnostní udílení proběhne 16. prosince v olomouckém Arcibiskupském paláci za přítomnosti zpěvačky Marty Kubišové.

Předsednictvo UNO OK se také, už pravidelně, věnovalo možnostem kofinancování projektů svých členů a všimlo si, že Olomoucký kraj zvažuje vytvoření databáze neziskových organizací na svém území. K tomu je třeba říct, že taková databáze už několik let existuje, v aktuální podobě ji udržuje právě UNO OK. Databáze je veřejně dostupná na webu www.uno-ok.cz a obsahuje údaje o členech, ale i nečlenských organizacích unie. Její zřízení bylo součástí projektu podpořeného Olomouckým krajem a ten tak nemusí vynakládat další prostředky na něco, co už existuje a je funkční. Více informací o aktivitách na www.uno-ok.cz nebo na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .