Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Seminář UNO představil neziskovkám novinky v občanském právu

IMG 4265Blíží se nový rok, kdy vstupuje v účinnost nový občanský zákoník, který se dotkne mimo jiné poměrů neziskových organizací (NNO) a jejich partnerů a klientů. V našem regionu během letošního roku péčí Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje proběhla už řada seminářů připravujících NNO na nové právní poměry, poslední z nich pak v pondělí 14. října v prostorách Oblastní unie neslyšících v Olomouci.

Seminář pod vedením lektora JUDr. Hynka Pečinky se věnoval dvěma tématům. Nejprve se účastníci zabývali změnami v postavení jednotlivců a organizací v souvislosti s novým pojetím občanského zákoníku od roku 2014 a doprovodných předpisů. Diskuse probíhala hlavně o záležitostech týkajících se opatrovnictví osob s omezenou svéprávností, stranou nezůstaly ani praktické dopady změn na dosavadní občanská sdružení. Druhé téma se týkalo přeměny právní formy NNO z občanského sdružení na obecně prospěšnou společnost, k níž lze přistoupit pouze do 31. prosince letošního roku a téma je tak pro doposud nerozhodnuté NNO urgentní.

Účastníci pozitivně hodnotili jak zvolené téma, tak i výběr lektora. JUDr. Pečinka působí dlouhá léta jako dobrovolník v neziskovém sektoru a profesně v sociální oblasti, a proto obě témata účastníci z řad NNO neslyšeli v teoretické rovině, ale naopak tak, aby jim získané informace pomohly v každodenní praxi.

Semináře na aktuální témata, která hýbou neziskovým sektorem, nejsou jedinou aktivitou Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje. Jejím posláním je různorodá pomoc neziskovkám v kraji. Například v souvislosti s reformou občanského práva aktivně sleduje a na svém webu www.uno-ok.cz volně uveřejňuje zajímavé články a výklady k legislativě s dopadem na NNO.