Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Dobrý skutek měl podobu koláče

kolaceKoláč se stal ústředním motivem letošního Dne otevřených dveří Charity Zábřeh. Každý, kdo se ve středu 9. října zastavil u charitního stanu a jeden či více koláčů si koupil, přispěl na léčbu čtyřletému Lukáškovi, který žije s dětskou mozkovou obrnou a díky získaným prostředkům bude moci absolvovat speciální léčbu.

Koláče do akce „Koláče pro Lukáška“ napekli a darovali jednotlivci i celé kolektivy. Z devatenácti zdrojů se jich tak sešlo více jak pět set a výtěžek z jejich celodenního prodeje činil 5.703 Kč. „Velice nás potěšilo, kolik lidí zareagovalo na výzvu a touto formou se rozhodli pomoci,“ řekla Jana Skalická z Charity Zábřeh. Součástí akce byla také přehlídka koláčů a volba nejchutnějšího z nich. Porotu nejvíce oslovil borůvkový koláč paní Lucie Divišové ze Zábřeha. „Vyhráli ale všichni, protože podpořili dobrou věc. Všem pekařům, ale i dárcům tak děkujeme za jejich ochotu i štědrost,“ poděkovala Jana Skalická. Na pomoc Lukáškovi se Charita soustředí po celý letošní rok sběrem a tříděním vršků od PET lahví a zajištěním jejich následného odprodeje do výkupu.

Návštěvu Charity využilo při letošním Dni otevřených dveří bezmála 200 návštěvníků. V zázemí zábřežských středisek je vedle informací o poskytovaných službách čekalo také tvoření s uživateli, představení pomůcek k péči, praktické ukázky manipulací se zdravotními pomůckami, přehlídka dobrovolnických aktivit, i vybavení krizového týmu zasahujícího při letošních povodních v Čechách. „Zájem byl i o přednášku pro pečující rodinné příslušníky. Kolegové poskytli posluchačům užitečné rady jak pečovat nejen o své blízké, ale také sám o sebe, “ řekla Jana Skalická: „Vážíme si všech, kteří se o své blízké starají doma. Moc rádi bychom jim chtěli těmito radami a informacemi i nadále jejich práci usnadňovat.“ O informace nebyla nouze ani při prezentaci projektu „Šance zapojit se … do práce a do života“ určeného lidem s chronickým duševním onemocněním a do něhož je možné se stále hlásit na telefonu 736 509 464, případně e-mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Charita ve své prezentaci nezapomněla ani na nejmenší. Stejně jako dospělí, i děti si vyzkoušely manipulaci se zdravotními pomůckami – vozíky, chodítka, hole, hrazdičky. Největší úspěch však sklidila elektrická polohovací postel a automobil speciálně upravený pro převoz lidí upoutaných na vozíku. „Pomůcky jsou stále žádané, a stále proto hledáme prostředky na jejich pořízení. Z toho důvodu jsme zřídili službu dárcovské SMS, jejichž výtěžek půjde právě na zakoupení potřebných pomůcek,“ objasnila Jana Skalická. Přispět na pomůcky lze zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITAZABREH na telefonní číslo 87777. Cena DMS je 30 Kč a zábřežská Charita obdrží částku 28,50 Kč. Více informací na www.darcovskasms.cz.

Jana Skalická, propagace, tel: 736 509 431, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript