Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Meziříčané se zapojili do kampaně Česko proti chudobě

foto Filip Válka workshop afrických tanců, lektor z GambieAfrické rytmy rozezněly v druhé polovině září Valašské Meziříčí. Od čtvrtka 19. září až do neděle 22. září se tam uskutečnil druhý ročník multikulturního rodinného festivalu Valmez proti chudobě.

Festival byl součástí celorepublikové kampaně Česko proti chudobě. Ta upozorňuje na problémy rozvojových zemí spojených právě s chudobou. „Symbolem Česka proti chudobě jsou bílé textilní náramky. Jejich nošení znamená podporu požadavků této kampaně,“ doplnila předsedkyně pořádajícího občanského sdružení Petra Płachtański.

Členové sdružení Ambos Mundos si připravili řadu osvětových aktivit a bohatý doprovodný kulturní program. Kromě čtvrteční besedy o kampani Za férovou čokoládu mohli v pátek v obchůdku „Oba světy“ návštěvníci shlédnout film Zelená poušť.

Sobotní program se odehrával v prostorách zámku Žerotínů. Nesl se ve znamení tanečních a bubenických workshopů, výtvarných dílen s osvětovou tematikou a pestrého programu pro děti. Vystoupily soubory Cikne Čhave, Sababa Afrika, Kubuku, Drumatix a Dance Angels. Velkému úspěchu se těšila ohnivá show seskupení O-Pal.

Na sobotu byly v M-klubu přichystány také dvě výstavy z prostředí afrického a asijského kontinentu, informační stánky o kampani Česko proti chudobě, projektu Hlad nepřijímáme a beseda o Gambii a Senegalu.

Neděli pak uzavřely africké workshopy. „Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na festivalu společně s námi podíleli a pomohli nám s jeho organizací i programem. Bez jejich pomoci bychom jej nikdy v takové šíři a bohatosti nemohli realizovat“ doplnila předsedkyně pořádajícího sdružení.

více na: www.ambosmundos.czwww.ceskoprotichudobe.cz