Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Valmez proti chudobě 2013, multikulturní rodinný festival

valmez-proti-chudobeFestival proti chudobě zve na Gambii, Borneo i ohnivé muže z Polska

Africké tance, ohnivá show, exotická kuchyně, tržiště neziskových organizací či rozmanité dílny pro děti. Na to a na mnohé další se mohou koncem září těšit ve Valašském Meziříčí.

Od čtvrtka 19. září až do neděle 22. září se tam totiž uskuteční druhý ročník festivalu Valmez proti chudobě. „Letos jsme si připravili opravdu pestrý program. Zapojili jsme do něj více místních organizací a zahrnuli i jiné kultury než jen africkou. Proto má akce podtitul multikulturní rodinný festival a nikoli Afrofest jako tomu bylo loni,” objasnila předsedkyně občanského sdružení Ambos Mundos Petra Płachtański.

Festival je součástí celorepublikové kampaně Česko proti chudobě. Odstartuje ho čtvrteční „čokoládová beseda”, která začíná v osmnáct hodin v obchůdku „Oba světy” (budova krásenské radnice). Besedu, jejíž součástí je také ochutnávka horké čokolády, povede koordinátorka kampaně Za férovou čokoládu Markéta Vinkelhoferová.

Pátek se ponese ve znamení Indonésie. V sedmnáct hodin se, rovněž v obchůdku „Oba světy”, koná projekce poutavého snímku Zelená poušť. Dokumentární film pojednává o dopadu produkce palmového oleje na přírodu a život obyvatelů Bornea. „Veľkou pomocou mi bol doktor Stanislav Lhota, ktorý ma väčšinu času sprevádzal, pomáhal mi komunikovať s miestnymi ľuďmi a poskytol mi rozhovory, ktoré sa stali pre film zásadné,” doplnil režisér filmu Michal Gálik.

Hlavní program festivalu začíná v sobotu od jedné hodiny na nádvoří zámku Žerotínů. Část programu se uskuteční také v M-klubu. Odpoledne pak své umění předvedou žáci Základní umělecké školy Alfréda Radoka, bubenická skupina Kubuku, gambijský tanečník či lektorka romského tance. Program festivalu obohatí i vystoupení Dance Angels z braneckého Multikulturního klubu.

Zájemci si mohou na místě vyzkoušet africké či romské tance, hru na africké bubny djembe a čekají je další zajímavosti.

Například fotografická výstava Kultur8, která přibližuje realitu všedních dní života v Keni, Zambii, Etiopii, Ghaně a v jiných zemích. Nebo také beseda o Gambii a Senegalu.

Dětem, ale nejen jim, jsou určené výtvarné dílny, velké bubliny, žonglování, malování na tvář a další aktivity. Sobotní podvečer pak rozezní taneční soubory Cikne Čhave a Sababa Africa. Závěr večera patří unikátní ohnivé show a společnému bubnování proti chudobě.

Nedělní odpoledne je věnováno tanečním a bubenickým workshopům v základní umělecké škole v ulici Křižná.

více na: www.ambosmundos.cz
www.ceskoprotichudobe.cz