Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Pravoslavný kostelík má připomínat válečné zajatce

josef II V horni lipoveObčanské sdružení Kostelík v horách se rozhodlo vybudovat v Horní Lipové pravoslavný kotel, který by měl připomínat osudy válečných zajatců z druhé světové války. Na Jesenicku jejich počet dosahuje šesti tisícovek. V sobotu 24. srpna posvětí stavbu novodobého památníku emeritní metropolita Kryštof.

„Smyslem našeho počínání je připomenout jména asi 6000 zajatců, kteří v letech 1939 až 1945 pracovali, trpěli a umírali na Jesenicku. Většina z nich pocházela ze zemí bývalého SSSR a po skončení války je čekal tragický osud tzv. vojenských zrádců a jejich stopy končí obvykle ve stalinských gulazích,“ vysvětlil Zdeněk Korčián z občanského sdružení Kostelík v horách. Chrám vzniká v místě Dlouhá kotlina. Prostory architektonicky zajímavé stavby ve tvaru šestiúhelníku, zasvěceného svátku Proměnění Páně a sv. Nektariu Eginskému, budou sloužit nejen k duchovním účelům, ale najdou zde místo i jednotlivá jména zapomenutých zajatců. „V současné době se badateli Romanovi Janasovi, podařilo shromáždit již 400 jmen – osudů. Vzniklý památník by se tak stal jedním z mála míst naší vlasti, ve kterém se příběh válečných zajatců připomíná a zároveň prvním pravoslavným chrámem postaveným ve Slezsku,“ dodal Korčián. Stavba vzniká za podpory obce Lipová-lázně. Na její vznik přispívají také jednotlivci. Náklady jsou odhadovány na 1,2 miliónu korun.