Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

10. Pekařovská pouť 16.-18.8.

pekarovska-poutUž zase došlo na lámání prázdnin a my zcela marnotratně rozvěšujeme obrazy podél cest... Prý jsou to jen plakáty, ale to jim neubírá na kráse neb jsou šťavnatě letní a pouťově rozjařené. Petr Válek na ně namaloval vše, co můžete vidět a zažít na letošní 10. Pekařovské pouti v sobotu 17.8.2013: Ti praví poutníci se sejdou už v 8,00 na požehnání v kostele ve Velkých Losinách a v půl deváté vyrazí. Kobylky jim budou hrát cestou loukami vzhůru do lesů, jimiž projdou, aby se v 11,00 sešli s flašinetáři na přivítání v kapli Nanebevzetí Panny Marie v Pekařově.

A pak už v 11,30 může tedy i nahoře na Pekařově začít oficiálně 10. pouť a IV.Mezinárodní setkání flašinetářů - tentokrát z osmi zemí starého kontinentu. Navazující tradiční představení lidových krojů Podesní bude obohaceno o nové kroje dívčí od místních rodáků.

Premiéru bude mít na pouti divadelní společnost - Panoptikum Maxe Fische s jarmarečním divadlem - a bude to jistě stát za to - vždyť kdo kdy viděl opravdovou mořskou pannu či bleší cirkus? A další nóvum na naší pouti – rodinná divadelní společnost TYJÁTR s loutkovou hrou Herkules - přijel k nám s ní slovenský propagátor flašinetů a známý loutkář pan Ivan Gontko.

Duchovní podstata tradiční pouti vykoukne z rozjařené kotlinky ve 14,30 u opravené kapličky Panny Marie Lurdské při požehnání všem dětem tohoto kraje, který máte odtamtud jako na dlani. A vyvrcholení nastane v 16,30, kdy bude v kapli Nanebevzetí Panny Marie v Pekařově sloužit Mši svatou P. Bruno Mwakibingo. A tehdy poprvé slavnostně zahlaholí zvon, nově zavěšený ve věži kaple. Na závěr poutě zazní před kaplí kramářská píseň ..."Vo tom hroznym mordu napolijonskýho hejtmana tenkrát v Pekařově", naposledy kliky roztočí veselé melodie a pak už do noci bude hrát kapela Lišajband.

V pátek odpoledne 16.8. budou flašinetáři hrát i na zeleném trávníku v Ruční papírně Velké Losiny a před bílou fasádou Hostince Na Rychtě v Hanušovicích - tam se představí i divadelní společnost Maxe Fische. V sobotní podvečer vystoupí flašinetáři opět před hostincem v Hanušovicích a zakončovat třídenní akci budou hlasy kolovrátků a divadelní společnost Maxe Fische v Ruční papírně v neděli 18.8. od 10,00 do 15,00.

A všechen tento pouťový extrakt je zadarmo - jedině parkování 1 celého jakkoli našlapaného vozidla stojí celých 40,- Kč. A proto bychom snažně prosili škudlily za volanty, aby si odpustili parkování na už tak dost úzké silničce k Pekařovu, neb ji tím zazátkují pro normální návštěvníky či účinkující snažící se dostat tam či zpět!

Program pouti naleznete ZDE.

za pořádající občanské sdružení

Obnova kulturního dědictví údolí Desné

K. Filoména Černohousová